cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

'Maria i la pel·lícula oblidada' opta a millor documental a diferents festivals internacionals aquest octubre

222307

Fa uns anys ningú no la coneixia i avui se sospita que Maria Forteza va ser la primera directora de cinema sonor a l'Estat espanyol. Aquesta és la sinopsi del darrer documental produït per la productora audiovisual MOM Works, Maria i la pel·lícula oblidada, estrenat al juliol a l’Atlàntida Film Fest i que participa aquest octubre en diferents festivals arreu del món, en els que es troba com a un dels films finalistes com a millor documental.

El periple s’inicia aquest dissabte 21 d’octubre a Lleida a la catorzena edició del festival Som Cinema, el festival de referència dedicat en exclusiva a les produccions cinematogràfiques d'àmbit català. La seva projecció serà a les 12.30 al cinema Screenbox, que comptarà amb la presència de les seves directores Marta Hierro i Núria Abad. Les cineastes, de la productora MOM Works, ja han participat els dos anys anteriors en aquest certamen amb les documentals Dorothea i el Myotragus i Memòries de Puerto Rico.

Dilluns, 23 d’octubre, Maria i la pel·lícula oblidada participarà a l’Evolution Mallorca International Film Festival, que podrà veure’s al CineCiutat a les 16.15, en la seva versió original subtitulada a l’anglès. També hi haurà un col·loqui amb les seves directores, que ja van obtenir una menció especial a aquest certamen pel seu llargmetratge Dorothea i el Myotragus.

Dimecres, 25 d’octubre, la història de Maria es projectarà a l’emblemàtic centre de La Nacional, a Nova York, en el marc del festival New York City International Films Infest Festival. Així mateix, des del 10 al 17 d’octubre s’ha pogut veure online a la pàgina web Magica Cinemàteque, com a part de les pel·lícules finalistes del festival online francès La Femme Indendent Film Festival. Així mateix, al juliol va participar també com a finalista al Berlin Women Cinema Festival.

El documental

El nom de Maria Forteza va aparèixer en els títols de crèdit d’un curtmetratge oblidat i mal documentat. El que es creia una cinta muda més està a hores d’ara reescrivint les primeres línies de la història de cinema sonor espanyol. El descobriment d’aquesta obra, titulada Mallorca posa sobre la taula el nom d’una directora esborrada de la història. Un nom que ara ja es pot posar al costat de les poques pioneres conegudes de cinema l'Estat espanyol com Rosario Pi, Elena Jordi, Helena Cortesina, Margarita Alexandre i Ana Mariscal.

En aquest documental, el músic i compositor Miguel Ángel Lozano, net de Maria Forteza, descobreix facetes de la seva padrina que no coneixia, fet que l'obliga a fer una recerca als seus orígens, que el du a bussejar en l’abundantíssima documentació que hi ha a les seves famílies, en forma de cartes, fotografies, vídeos i reculls de premsa. La recerca el fa visitar els llocs on van viure els seus padrins, trobar-se amb els seus familiars, ficar-se en els arxius a la recerca de més informació i, sobretot, musicant cada passa, produint una recerca tant històrica com artística i personal.

El documental juga amb l’espectador a anar descobrint els misteris sobre la història de Maria Forteza, per tal d’esbrinar, analitzant fotogrames, fotografies i documents, qui va ser ella i quina és la data de producció de la seva pel·lícula. D’aquesta manera es generen moments de suspens que porten l’espectador a desenvolupar les seves pròpies hipòtesis que, més tard, es poden confirmar o desmuntar.

La música, escrita ad hoc per Miguel Ángel Lozano, és un altre dels elements fonamentals del documental. Present des del primer moment, la seva missió és traslladar a l’espectador l’emoció dels moments d’aventura, la tristesa i decepció en la narració de les injustícies, el dramatisme en la guerra i l’evocació en els moments de contemplació i de rememoració dels records familiars.

Maria i la pel·lícula oblidada és una producció de MOM Works en coproducció amb IB3, amb la col·laboració de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears, i la conselleria de Cultura, la Fundació Mallorca Turisme i la Mallorca Film Commission del Consell de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.