cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Caterina Valriu, guardonada amb el premi Valeri Serra i Boldú de cultura popular

Caterina Valriu Llinàs, catedràtica del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha estat guardonada per l'Ajuntament de Bellpuig, Lleida, amb el premi Valeri Serra i Boldú de cultura popular 2023 pel seu treball '29 rondalles meravelloses de Mallorca (recollides el 1894)'.

Segons ha informat la UIB aquest divendres, Valriu ha reagrupat 29 'rondalles' inèdites recollides a Mallorca a la fi del segle XIX per encàrrec de l'arxiduc Lluís Salvador.

La catedràtica les ha transcrit, ha fet una edició anotada i un estudi detallat de cada narració des del punt de vista etnopoètic. A més ha reconstruït el corpus de les 'rondalles' i també el context en el qual varen ser recopilades i publicades.

També ha catalogat tots els relats segons els estàndards internacionals dels folkloristes i els ha posat a l'abast de la comunitat científica i del públic en general.

El treball s'articula en quatre apartats: la publicació de rondalles en el context de la Renaixença catalana, anàlisi global de les rondalles meravelloses, les rondalles transcrites i una anàlisi de cadascuna de les narracions en la seva especificitat.

Segons la Universitat, l'anàlisi dels relats ajuda a mostrar la visió del món que tenia la societat que els explicava, i aporta informacions valuoses referides a l'articulació de la vida social, el sistema de creences, els valors, les jerarquies socials, la relació amb allò sobrenatural, entre altres.

En conjunt, d'una banda, amb la reunificació i l'edició dels textos s'enriqueix el cabal de 'rondalles' en català. D'una altra, es contribueix a explicar com eren els processos de recerca de literatura popular el segle XIX, quins objectius tenien, sobre quina base ideològica es construïen i què era la seva recepció i aportació a la cultura i a la societat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan guasp, fa dervers d'un any
Totes les enhorabones del món, Caterina!
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente