algo de nubes
  • Màx: 15.26°
  • Mín: 11.86°
13°

Nel Martí publica 'Déu sense armaris. Confidències de dos capellans', la història d’Antoni Roig i Jaume Santandreu

A les llibreries de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera ja s’hi pot trobar Déu sense armaris. Confidències de dos capellans, un nou treball de Nel Martí. Aquesta publicació sorgeix arran de la investigació que porta a terme des de fa anys sobre la repressió de l'homosexualitat durant el segle XX i en especial entre 1954 i 1978, període de vigència de la Ley de Vagos y Maleantes (1954-1970) i la Ley de Peligrosidad y Rehabilitació Social (1970-1978). En aquest sentit, recentment, ha conclòs amb el suport de l’Institut Menorquí d’Estudis, el treball La repressió de l'homosexualitat a Menorca durant el franquisme (IME, 2023).

Amb aquest nou llibre Nel Martí recupera i reivindica «la veu d’aquells que no fa massa anys varen ser repudiats i expulsats de l’Església pel simple fet d’estimar de forma diferent al que marcaven els cànons de l’heterosexualitat procreadora, propugnats per la tradició catòlica. La història d’Antoni Roig i Jaume Santandreu calia ser contada i divulgada».

Antoni Roig i Roselló (Eivissa, 1939) ingressà a l’ordre dels Carmelites Descalços l’any 1945. L’any 1976 fou finalista del Premi Planeta amb el llibre Todos los parques no son un paraíso. Memorias de un sacerdote, on narra la seva experiència com a persona homosexual.

Jaume Santandreu (Manacor, 1938) entrà al Seminari Conciliar de Sant Pere quan tenia 11 anys, i començà a exercir el sacerdoci l’any 1961. L’any 2004 publicà Catedral amb armaris, amb el qual obté el primer premi de narrativa gai-lèsbica Terenci Moix. En aquest llibre parla obertament de la seva homosexualitat.

En Déu sense armaris. Confidències de dos capellans els dos escriptors fan una mirada enrere, crítica, sincera i amorosa d’aquell difícil temps de repressió i exclusió. La seva és emperò també una mirada alliçonadora i alliberadora per a les generacions actuals. Moltes coses han canviat des de llavors, però també moltes continuen intactes. La memòria d’aquests dos religiosos és una manera de visualitzar l’homofòbia que va existir i encara existeix en l’Església, i reivindicar una lectura humanitzadora i des-heterocisnormativitzada del Déu-amor. «Destapem el vel! És hora que l’Església rompi els seus armaris, perquè l’amor sincer es pugui manifestar en totes les seves formes», diu Nel Martí.

Sobre Nel Martí

Nel Martí (Ciutadella, 1967), nom hipocorístic de Joan Manel Martí i Llufriu, és professor i escriptor. Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona i professor de Matemàtiques a l’Institut d'Ensenyament Secundari M. Àngels Cardona i Florit de Ciutadella (Menorca). Ha estat conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca (2006-2007) i diputat del Parlament de les Illes Balears (2011-2019). Actualment, és membre de l’Institut Menorquí d’Estudis i president de l’Observatori de la Infància i la Família de Menorca.

Destaquen les seves obres Maria Àngels Cardona i Florit: la flora i el paisatge de Menorca (IME, 1999), L'art d'educar (El Far, 2002), l'assaig sobre el fet religiós analitzat des de l’agnosticisme i el laïcisme Les raons del sentit no són les raons de Déu (Documenta Balear, 2009), La nació dels menorquins (Documenta Balear, 2010) i Temps d’educar (Documenta Balears, 2019). L'any 2021 publica El somni menorquinista (Lleonard Muntaner Ed.), un assaig sobre els antecedents i aspiracions del menorquinisme polític al llarg de la història, i el 2022 Reinventar-nos per ser un (nou) país (Nova Editorial Moll) sobre el Congrés de Cultura Catalana a Menorca. Els seus darrers llibres són Joan Timoner i Petrus. Aproximació a l'obra de l'assagista polític, filòleg, poeta, músic i paisatgista menorquí (El Gall Editor, 2023) i L’Obra Cultural Balear de Menorca (Lleonard Muntaner Ed., 2023).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.