nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

[VÍDEO] Arriba a La Fornal 'Contado por ellas', un homenatge a les dones que patiren la Guerra Civil i el franquisme

«La meva repadrina va estar tancada dos anys a una presó a 600 quilòmetres de casa seva. Va haver de deixar soles les tres filles». Qui parla és Bea Insa, actriu valenciana i cofundadora de La Pacheca Collective. Aquesta íntima vivència familiar ha estat la llavor per a crear 'Contado por ellas', un espectacle que arriba a La Fornal (Manacor) després d'un llarg recorregut, amb una quarantena de representacions arreu de l'Estat, Colòmbia i França. A Manacor es podrà veure aquest dissabte, 25 de febrer, a les 20 h i diumenge 26 a les 19 h (funcions seguides d'un col·loqui).

L'obra parteix d'un treball de recerca per a recuperar històries reals sobre la Guerra Civil i la dictadura franquista, recuperant alhora la memòria històrica de la mateixa companyia. Bea Insa s'ha endinsat en les vivències de la seva repadrina i ha realitzat entrevistes personals a dones d'entre 80 i 85 anys, algunes de València i d'altres del País Basc. A partir d'aquí, la protagonista veu diferents testimonis reals a través d'un espectacle que combina performance, projeccions, música en directe i converses amb el públic.

Les dones de 'Contado por ellas' parlen de la vida als refugis durant els bombardejos, dels afusellaments, la fam, de la desaparició dels infants de les dones empresonades, així com de les fosses comunes o de la dona treballadora de la postguerra. L'obra és un homenatge a totes aquestes víctimes i supervivents. «Hem d'agafar el testimoni, mantenir viu el record, rompre amb la indiferència i la passivitat i sensibilitzar les joves generacions», expliquen des de La Pacheca Collective.

La companyia basca va néixer el 2017 a Bilbao i des de l'inici ha mantengut una ferma aposta pel teatre compromès i social. Aquest darrer espectacle ha estat nominat a Millor Autoria Revelació als Premis Max 2021 i a Colòmbia s'ha representat al Festival de Mujeres en Escena por la Paz i al Centre de la Memòria, la Reconciliació i la Pau de Bogotà. També ha estat finalista al CENIT 2020 (certamen de recerca teatral) al TNT de Sevilla, seleccionat al Cicle de Memòria Històrica 2021 de la Sala Fènix de Barcelona, programat pel Museu Nacional de Catalunya i seleccionat al Festival Mujeres que Cuentan a Cantàbria, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Hay que lavarse la cara antes de salir en la foto.
Valoració:-2menosmas
Per jo tia, fa dervers d'un any
3 noticies de la guerra civil el mateix dia en portada d'un diari. Retro total
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente