algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

'Filet d'Or' i 'Catalineta', els possibles noms de dos cossos celestes

Aquest dijous dia 12 a les 12:30 la Fundació Sa Nostra acollirà un acte de suport al projecte Es Nostro Cel per demanar a la Unió Astronòmica Internacional que dos cosos celestes rebin el nom de Filet d’Or i Catalineta, protagonistes de la rondalla tradicional. L'acte consistirà en la presentació de projecte a càrrec del doctor Sebastià Barceló, exalumne de Física de la UIB i investigador postdoctoral a la Universitat de Granada.

Els alumnes del centre Bisbe Verger de Santanyí foren els responsables d'escollir el passat novembre els noms, d'entre els set proposats, per als dos exoplanetes. El propi impulsor del projecte, que pretén incloure la cultura de les Illes Balears en els noms oficials de la volta celeste, i altres investigadors de la UIB ratificaren la decisió i acordaren presentar-la a la convocatòria NameExoWorlds 2022. A més, la proposta compta amb l'aval l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) i amb l’adhesió de la Universitat de les Illes Balears.

La Institució Alcover, que vetlla per la preservació del patrimoni cultural mallorquí i del llegat d'Antoni Maria Alover, s'ha adherit també a la proposta i demana el suport perquè el projecte resulti exitós. Qui vulgui, pot manifestar el seu suport individual, a més d'assistint a l'acte de presentació, mitjançant aquest formulari.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciutada del mon, fa dervers d'un any
EFE
MADRID
Martes, 15 diciembre 2015, 16:50
El sistema planetario µ Arae, ya tiene nuevo nombre: desde hoy su estrella se llama Cervantes, nombre promovido por la Sociedad Española de Astronomía y el Planetario de Pamplona, y los cuatro planetas que la orbitan Quijote, Rocinante, Sancho y Dulcinea.

La Unión Astronómica Internacional (IAU), encargada de asignar nombres oficiales a los objetos celestes, acaba de anunciar esta decisión después de convocar NameExoWorlds, un concurso público para renombrar a los sistemas planetarios hallados en los últimos años. Cervantes era el nombre de la candidatura española, un nombre promovido por la Sociedad Española de Astronomía y el Planetario de Pamplona para este concurso internacional.
Valoració:1menosmas
Per res de res, fa dervers d'un any
Es que jo som foraster, betzolet
Valoració:-6menosmas
Per Tot lo dia emprenyant, fa dervers d'un any
Aquests noms son títols de contes molt nostrats.
El que no ho sap, o és perque és foraster, o perque a casa seva enlloc de contes, li llegien altres històries menys adequades pels infants.
Valoració:5menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
Yo le pondria Valtonyc-Nº1.
Nuestro héroe no merece menos.
Valoració:-3menosmas
Per res de res, fa dervers d'un any
Generalmente se bautiza a los astros recién descubiertos con el nombre de la persona que ha conseguido el hallazgo. O del centro astronómico al que pertenece. Incluso siglas alfanuméricas. No creo que la tal Catalineta hay descubierto nada en su vida
Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente