cielo claro
  • Màx: 19.9°
  • Mín: 9.02°
19°

Deu anys després de la seva mort, el llegat de Josep Miquel Vidal Hernández continua viu

208559

La Fundació Enciclopèdia de Menorca, seguint la tasca de l'Obra Cultural, manté viva l’Enciclopèdia de Menorca i, deu anys després de la mort d’un dels seus principals promotors, inicia la digitalització de tot el fons.

Aquest dilluns, 9 de gener, es compleixen deu anys de la mort sobtada de Josep Miquel Vidal Hernández, físic i investigador que va dedicar la seva vida a enriquir el coneixement de Menorca i, sobretot, a difondre’l.

Des d’Obra Cultural de Menorca, de la qual en va ser director, i des de l’Institut Menorquí d’Estudis, on va exercir de coordinador científic des del 1986 fins a la seva mort, Vidal va invertir tot el seu temps, esforç i, fins i tot, capital personal a aprofundir en el coneixement de l’illa i a fer-lo arribar a la ciutadania a través de conferències, jornades i nombroses publicacions.

El màxim exponent d’aquesta voluntat pedagògica és l’Enciclopèdia de Menorca, nascuda el 1979 com una obra escolar. 44 anys després és el projecte cultural més ambiciós i longeu de Menorca i, ara des de la Fundació Enciclopèdia de Menorca (FEM), continua el seu camí per assolir la publicació de l’obra sencera.

Se n’han completat 18 toms dels 31 previstos -el darrer, obra pòstuma de Tomàs Vidal Bendito, el tom de cartografia històrica i, a punt d’arribar a les llibreries, un tom d’història que abasta una etapa clau del passat recent de Menorca, la que va de 1854 a 1955 i que signa l’historiador Miquel Àngel Casasnovas- i també s’ha creat la col·lecció Publicacions de l’Enciclopèdia de Menorca, que ja compta amb tres nombres i del qual prest en sortirà un quart de la mà de Joan Rita dedicat a la biogeografia.

Però fidel al seu esperit inicial d’arribar a un públic el més ampli possible i mantenint viu el llegat de Vidal Hernández, ara la FEM inicia el procés de digitalització, que li permetrà enfortir la seva presència al món internauta que domina l’accés al coneixement entre els més joves. Aquesta tasca veurà els seus primers resultats al llarg d’aquest 2023 i estarà disponible a la pàgina web de l’entitat «a un preu assequible per a totes les persones interessades i de forma gratuïta per als subscriptors de l’Enciclopèdia, autèntics artífexs, juntament amb la feina altruista dels autors i autores dels toms, de la continuïtat del projecte», que compta amb el suport dels vuit ajuntaments de Menorca, del Consell Insular, del Govern i de la Universitat de les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.