lluvia moderada
  • Màx: 13.56°
  • Mín: 8.45°

Un estudi de la UIB revela aspectes desconeguts sobre la intervenció de la monarquia en el 'Diccionari Català-Valencià-Balear'

Un estudi de la doctora Mercè Gambús, professora titular d’Història de l’Art al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i investigadora principal del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha tret a la llum 24 documents inèdits, datats entre els anys 1920 i 1930, que procedeixen de la correspondència entre la secretaria particular d’Alfons XIII i el canonge magistral Antoni Maria Alcover, que s’han conservats a l’Arxiu General del Palau Reial de Madrid.

És una informació fins ara desconeguda i excepcional per conèixer al detall les implicacions polítiques del rei Alfons XIII en l’obra del Diccionari d’Alcover.

La documentació exhumada també revela el paper que tingué la monarquia espanyola en el bloqueig a la finalització de la reforma de Gaudí a la capella de la Trinitat de la Seu de Mallorca.

Finalment, a través d’aquesta correspondència, es determina que la capella Reial de la Catedral es correspon històricament amb la de la Trinitat i no amb la capella Major o presbiteri, tal com fins ara s’havia divulgat.

Aquest estudi s’inclou al llibre Història i patrimoni cultural de l’Església de Mallorca. El trànsit del segle XX fins al Concili Vaticà II, coordinat per la doctora Mercè Gambús i publicat per la Catedral de Mallorca a la col·lecció Seu de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un de's plà, fa dervers d'un any
Cap de bonobo,no Bonomi que quedi clar.
Valoració:4menosmas
Per Un de's plà, fa dervers d'un any
Te posen un exemple com es teu, i surts insultant.@Carlitos o Vilalta vés a prende per on comencen ses senalles, cap de bonomo cul de mandril, no ets més beneit perquè és impossible.
Valoració:8menosmas
Per Ai, ai, ai, fa dervers d'un any
Ai Carlangas, que lo teu ratlla la mala bava, per reiteració. No tens remei.
Valoració:9menosmas
Per Carlitos, fa dervers d'un any
Som en Carlitos:
Vaig a contestar.
Ets un cap de fava. Ara miraré com s'escriu en caló.
Valoració:0menosmas
Per Aquest va rompre el motllo, fa dervers d'un any
Si, ben igual que el diccionari castellà, andalús i caló. Que te pareix, Carlitos?.
Valoració:11menosmas
Per Pobleret, fa dervers d'un any
Es l'equivalent al vostre "diccionario Panhispanoamericano" necessari per traduir al castellà i a l'espanyol el mexicà, argentí, guatemaltec, veneçuelà...
Have you ever heard about it? Fly a kite asshole!
Valoració:11menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Eso de Diccionario catalán, valenciano y balear es el reconocimiento que son lenguas distintas, no? PA
Paara este viaje no hacían falta tantas alforjas.
Valoració:-26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente