La Universitat de les Illes Balears (UIB) col·labora en l’organització de la XVII Trobada del Grup d’Estudis Etnopoètics, que es farà els dies 4 i 5 de novembre de 2022 a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) de Maó.
El Grup d’Estudis Etnopoètics (GEE) forma part de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). És un grup multidisciplinari format per un centenar de persones que treballen en l’estudi de la literatura popular tradicional des de diverses vessants: universitàries, musicològiques, arxivístiques, didàctiques, etc.
Enguany, es compleixen 100 anys de l’inici de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-2022), un projecte vast que tenia com a objectiu recopilar totes les cançons de l’àrea lingüística de la llengua catalana, i que es va veure truncat per la Guerra Civil. És per això que la XVII Trobada es dedica a l’estudi dels materials que l’Obra del Cançoner va recollir i també al procés de recerca, que va recórrer totes les terres de parla catalana.
La Trobada honorarà la memòria de Josep Massot i Muntaner, principal estudiós de l’Obra del Cançoner. I també la de Joan F. López Casasnovas, intel·lectual compromès en la recerca, l’estudi i la divulgació del patrimoni oral; dissortadament, ambdós ens han deixat al llarg del 2022.
L’acte inaugural serà divendres. 4 de novembre, a les 9.30 hores. Hi intervendran el conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca, Miquel À. Maria, M. Magdalena Gelabert i Josefina Salort. Tot seguit, el musicòleg Jaume Ayats, comissari de l’any de l’Obra del Cançoner, impartirà la conferència 'El futur de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya'.
Al llarg de les jornades es presentaran 15 comunicacions sobre diversos aspectes de l’Obra del Cançoner: materials, temàtiques, missions de recerca, projecció cultural, etc., seguides d’un espai de debat. Hi participen folkloristes de prestigi reconegut de diverses universitats (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Universitat de les Illes Balears, Universitat de València, Universitat d’Alacant, Universitat de Perpinyà, Universitat de Vic) i també joves investigadors.
Exposició i glosada
Com a activitats complementàries destaquen l’exposició 'L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya 1922-2022', que mitjançant panells amb informació textual i gràfica explica què és i quin valor té l’Obra del Cançoner. L’exposició es podrà visitar a la seu de l’IME.
També, la vetllada de glosat del divendres 4 (seu de l’IME) a les 20.30 hores a càrrec de l’Associació Soca de Mots i la passejada literària per Maó, guiada per Ismael Pelegrí, el dissabte a les 15.30 hores.
La Trobada és oberta al públic en general i compta amb el suport i l’ajut del Consell Insular de Menorca i de l’Institut Menorquí d’Estudis. També hi col·laboren l’Institut d’Estudis Catalans, la Universitat d’Alacant, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de les Illes Balears. Trobareu una informació més detallada i el programa complet de la XVII Trobada del GEE a l’enllaç <https://blogs.iec.cat/gee/>.