algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Annie Ernaux guanya el Nobel de Literatura per les seves obres sobre les dones i la classe treballadora

L'escriptora francesa Annie Ernaux ha guanyat el premi Nobel de Literatura 2022, atorgat per l'Acadèmia Sueca. El jurat li ha reconegut «el coratge i l'agudesa clínica amb què descobreix les arrels, el distanciament i la restricció col·lectiva de la memòria personal».

Abans de guanyar el Nobel, dotat amb més de 900.000 euros, Ernaux havia guanyat nombrosos premis, entre els quals el premi Marguerite Yourcenar, l'any 2017, pel conjunt de la seva obra, i l'any 2019, el premi Formentor de les Lletres. Els darrers guanyadors del Nobel de literatura foren l'escriptor tanzà Abdulrazak Gurnah, la nord-americana Louise Glück i l'austríac Peter Handke.

Els relats de l'escriptora francesa són breus, distants i minimalistes, retraten la història de les dones i de la classe treballadora del seu país durant els gloriosos anys 30, les dècades de creixement ininterromput de l'economia francesa.

Els seus personatges, situats entre la memòria personal i la novel·la, parlen d'avortaments, d'escenes d'iniciació sexual confuses, en el límit entre la violació, de dones pobres que aconsegueixen anar a la universitat, però no encaixen en el seu intent d'ascens social, de pares i filles que són incapaços de comunicar-se amb naturalitat, però que, després d'anys, segueixen cercant la reconciliació...

Ernaux és la 17a dona que rep el Nobel de Literatura en 123 anys. També és el 16è premiat en llengua francesa. "Gràcies. Esitic molt feliç i molt orgullosa. És un gran honor i una responsabilitat", ha dit la nova Nobel.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan guasp, fa dervers d'un any
Un gran encert!!!
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente