En un moment en què el podcast s’està consolidant com un dels nous formats comunicatius estrella, LA MIRA, amb la col·laboració de Catalunya Ràdio, ha impulsa la primera edició dels Premis Sonor del podcast en català, amb l’objectiu de donar a conèixer i visibilitzar projectes de qualitat, innovadors i originals en la nostra llengua.
L’editor de LA MIRA, Joan Camp, destaca que amb aquest guardó «es vol posar en valor els podcasts que es fan en llengua catalana i premiar aquells treballs que amb talent i creativitat fan de casa nostra un referent comunicatiu».
Al març va acabar el termini de presentació de candidatures als Premis Sonor i l'organització va celebrar l’èxit d’aquesta primera edició, en la qual s’han presentat 168 podcasts diferents amb una elevada participació des de les Balears i el País Valencià.
Amb aquestes dades es fa evident la importància i la necessitat que hi havia de reconèixer i, sobretot visibilitzar, el talent dels Països Catalans que aposta per crear contingut en català.
Les propostes guanyadores s'han donat a conèixer durant una gala aquest dilluns a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.
TOP 10 dels podcasts guardonats
- Millor podcast de ficció - Berícid sulfúric
Un podcast de radioficció en clau humorística que ens sorprèn el primer dilluns de cada mes.
- Millor podcast de narrativa de no-ficció - Mòbil, cartera, claus
Una proposta del mallorquí Març Llinàs. L’únic podcast on la veu del presentador canvia a cada episodi. Explica el trànsit cap a home del seu locutor.
- Millor podcast d’entreteniment - Van fer història
Una sèrie de podcasts sobre personatges històrics amb qui els nens i les nenes aprenen d’una forma divertida.
- Millor podcast conversacional - Fans de l’Alcover-Moll
Un podcast que estudia les lletres de les cançons de cap a peus. Amb l’ajuda de lletraferits insignes busca les pessigolles a les cançons d’ahir, d’avui i de sempre per esbombar-ne les metàfores i treure’n l’entrellat.
- Millor podcast publicitari - Queda deserta la categoria
Els podcasts presentats no reuneixen els mínims de qualitat exigits pel jurat.
- Millor podcast d’innovació - Miliciana. Diari d’una batalla
Un podcast ficcionat que recull el diari escrit, suposadament, per una miliciana arribada a Mallorca. Està ambientat al juliol de 1936 durant els dies del desembarcament de tropes antifeixistes per alliberar l’illa.
- Millor realització i disseny sonor - La torre de vidre
Un podcast de ficció en àudio immersiu. Una inquietant història ubicada en una Barcelona post apocalíptica, farcida de soledat, perills inquietants, amenaçadores criatures i intrigues existencials.
- Millor guió - Barcelona AMB Paraula d'arxiu
Un projecte de difusió en format podcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona per donar a conèixer els fons documentals que es conserven als seus centres.
- Millor producció - Projecte veus
Aquest podcast és un recull de les veus, la parla i la memòria de 99 persones de Cantonigròs (Osona). La imatge sonora de la memòria col·lectiva local.
- Millor podcaster - Maria Rovira
Presentadora dels podcasts Oye Polo (Ràdio Primavera Sound) i La Família (Catalunya Ràdio), és valorada pel jurat com la millor podcaster de Catalunya.
- Premi del Públic - La Partida
La Partida és un podcast dedicat als jocs de taula moderns i als jocs de rol que forma part del projecte Podcastcity de Ràdio Ciutat de Tarragona.
El jurat dels Premis està format per Francesc Canosa, director de La Mira; Toni Sellas, professor de Comunicació de la Universitat de Vic; Marta Salicrú, directora de Ràdio Primavera Sound; Laura Torné, responsable de màrqueting i continguts d'iVoox; i Àlex García, cofundador de la productora La Coctelera.
La gala ha comptat amb la presència de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, i de l'actual director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, la directora general de Política Lingüística del Govern, Beatriu Defior, i el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Xavier Vila, entre altres representants d'institucions dels Països Catalans. També amb l'entreteniment de Xavier Pérez Esquerdo, Marc Sarrats i la batucada SSstrèpits de Vilassar de Mar.
'Miliciana. Diari d'una batalla' d'IB3 Ràdio
Aquest podcast ha estat el guanyador del premi al millor podcast d'innovació «per recordar-nos que la innovació pot ser també explicar una història de memòria amb riquesa comunicativa de present i futur».
Un podcast ficcionat que coincideix amb el 85è aniversari d’uns fets històrics que recullen el diari escrit, suposadament, per una miliciana arribada a Mallorca i que impliquen el punt de partida d’aquest podcast.
'Miliciana. Diari d’una batalla' és una minisèrie documental de caràcter històric amb narracions dramatitzades. Està ambientada al juliol de 1936 a Mallorca durant els dies del desembarcament de tropes antifeixistes per alliberar l’illa.
La minisèrie, de 7 capítols de 25-30 minuts cadascun, segueix les anotacions del diari d’una miliciana anònima que prengué part del desembarcament i que fou afusellada i enterrada en una fossa comuna al cementeri de Son Coletes (Manacor).
El relat conté acció, emoció, misteri, incògnites, i està presentat en forma de trencaclosques. El podcast en qüestió es va començar a gestar amb motiu dels 85 anys del desembarcament a Mallorca.
«Volem entendre què va motivar aquestes dones a emprendre un viatge sense retorn. Conèixer tot el que va envoltar el desembarcament, qui el va organitzar, les motivacions i les repercussions que va suposar. Així com posar nom a molts personatges de gran importància en el que seria el futur de la guerra a les Balears», expliquen els creadors del podcast.
Per altra banda, remarquen que extrapolen les qüestions que ens planteja aquesta batalla a altres lluites, indrets i èpoques; alguns exemples són la Societat de Dones Republicanes Revolucionaries a la Revolució Francesa, Violet Gibson, les milicianes del Kurdistan de la YPJ Unitat de Protecció de la Dona o noms destacats de figures femenines que lluitaren en la Segona Guerra Mundial.
L’eix clau d’aquestes històries és «entendre la guerra des d’una perspectiva de gènere. I com en tots els conflictes es repeteix un patró on la dona, tot i també estar lligada al conflicte, el pateix de forma diferent a l’home».
Durant la narració, es podran sentir tres veus: Blanca Orell, la veu conductora, qui acompanyarà l’oient en el procés de descobrir i entendre què va passar; Cristina Murillo, l’actriu que posarà veu a la miliciana; i Maria Coll, qui s’encarregarà de contextualitzar els fets i enriquir la informació.
A més, els altres dos noms que conformen el projecte són el de Tolo Albertí, com a director i productor, de Saïm Edicions, i Judit Andreu, a càrrec del guió i la direcció artística.