algo de nubes
  • Màx: 20.5°
  • Mín: 11.28°
11°

Denuncien l'ocupació i espoli del Museu Saridakis per part de la dinastia borbònica

199487

En el Dia Internacional dels Museus denuncien l'ocupació i espoli del Museu Saridakis per part de la dinastia borbònica.

Ioannes Saridakis, catalanitzat Joan de Saridakis (Alexandria, Egipte, 1877 - Palma, 1963) va ser un pintor, col·leccionista d'art i mecenes egipci de família grega.

Treballà com a enginyer en mines de coure de Xile, on també rebé la primera formació artística com alumne del pintor Pedro Lira. Pintà principalment paisatges i una sèrie de gravats de fortaleses i palaus. Reuní una gran col·lecció d'art de diverses èpoques (unes 1.300 pintures i uns 100 mobles antics) i una biblioteca amb dos milers de volums, especialment sobre pintura.

El 1923, quan ja tenia una gran fortuna, fixà la seva residència a Palma. Encarregà a Guillem Forteza[1] el projecte de l'edifici de Marivent (actual Palau de Marivent), que fou construït entre 1923 i 1925 i on residí fins a la seva mort. La seva vídua, Annunziata Marconi-Taffani, el 1965 donà l'edifici i els terrenys a l'aleshores Diputació Provincial, amb la condició que fos destinat a museu de les obres que havia aplegat el seu marit. Tanmateix, dissolta la Diputació en el Govern de les Illes Balears, aquest cedí l'usdefruit del palau de Marivent a la Casa Reial espanyola.

L'any 1978 els hereus de Saridakis s'avingueren a aquesta cessió, per bé que reclamaren tot el contingut de l'edifici atès que no havien estat respectats els termes de la donació inicial i a més constatant la incompatibilitat d'un museu públic amb una residència privada. Després d'un llarguíssim plet, el 1988 en Tribunal Suprem d'Espanya donà la raó als hereus, [2] per la qual cosa Marivent fou despullat de tota l'obra i l'aixovar que Saridakis havia reunit al llarg dels anys i que des de 1973 no han estat oberts al públic.
(Wiquipèdia).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ja callaràs tu, que ningú t'ha demanat res., fa dervers d'un any
No mentesquis tant, perque per més que t'ho pensis, els no fatxes ni som curts de gambals, ni hem vibgut de fora, ni hem perdut la memòria, ni som uns pobres analfabets que no sabem llegir i que ens ho han de contar tot.
I mala cosa fa la Monarquia, deixant-se . llisar el pel pels ultres de la extrema dreta. Perque històricament,aquests sempre s'han aferrat.als sobirans per poder medrar, però quan ja s'han fet forts, se la treuen de damunt de la pitjor manera.
Valoració:0menosmas
Per Eeeeeggpaña, fa dervers d'un any
La denunciat Jaume Matas i Rosa Estaràs.
Valoració:4menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any
" ... denuncien l'ocupació i espoli del Museu Saridakis"

¿Quienes denuncian? Por mas que leo la noticia no logro entender quien es el denunciante.
¿Quien escribe la noticia? Copian de Wiquipèdia y ya lo suben a la página?
Valoració:-4menosmas
Per Clar com l´aigua!, fa dervers d'un any
Això en tenen la cupa els polítics mallorquins. A més, és clar, de la família reial.
Qui més ho pogué fer?
La mar, com més té més brama.
No els basta res. Arrasen! No hi sembren sal, però
l´efecte és el mateix.
Valoració:5menosmas
Per escardapenyes, fa dervers d'un any
Si és per demés, enlloc d'estar per la serra amb els voltors carronyaires, entren a una propietat que no és seua i fan i desfan als seus collons.(Això sí collons de borbons ) que pasan les generacions i ells segueixen al seu estil.
Ja és hora que això s'acabi i torni als palmesans.
I que tornin tot el que han carregat que no és seu.
Salut i això s'arregla amb una república que ja toca
Valoració:8menosmas
Per callados, fa dervers d'un any
Si fue la antigua Diputación Provincial, de acuerdo con los herederos de Saridakis los que lo cedieron a los Borbones, deberían ser los actuales "herederos" de dicha Diputación Provincial, los que dieran los pasos en sentido contrario. Sin embargo están callados. Nadie quiere "mals de caps".
¿Quiénes son los que "denuncian la ocupación?. Una vez mas calladitos.
Valoració:-2menosmas
Per un rècord molt reial, fa dervers d'un any
Sabiem que a part de la vela també practicaven l´esport de l´evasió de capitals, ocultació fiscal, les comissions il·legals, l´assetjament personal, etc. Però que ara s´amplii el propi espai d´acció amb l´espoli mobiliari, al manco això ja constitueix un rècord de competitivitat.
Valoració:4menosmas
Per olé, fa dervers d'un any
Un nou cas de denúncia per a la família dels bombons, caducats.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente