nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Alcúdia celebra les XII Jornades d'Estudis Locals

196301

Aquest cap de setmana se celebra les XII Jornades d'Estudis Locals d'Alcúdia. Les ponències seran els dies 17 i 18 de març a l'Auditori d'Alcúdia.

En total seran 17 comunicacions i estudis sobre el municipi de tots els àmbits. La comissió científica, la qual ha confeccionat el programa, està format per Carme Suàrez Gómez, historiadora i gestora cultural, Antoni Mayol Llompart, historiador i arxiver, i Pere Sales Vives, doctor en història contemporània de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

El primer dia, dijous 17, a partir de les 16 h, Damià Vicens Xamena, doctor en geografia i biòleg, presentarà els estudis del quaternari i geomorfologia litoral d'Alcúdia, des del 2012 al 2022. Maria del Camí Dols Martorell, doctora en història, presentarà 'La presència femenina en els delmes d'Alcúdia. Les dones com arrendadores d'impostos 1380 – 1420'.

Antònia Marqués, llicenciada en història de l'art i belles arts i diplomada en disseny de moda, parlarà de la 'Indumentària del segle XVI a Alcúdia, la vestimenta en temps de la Germania', i Bartomeu Garí presentarà 'De les tretes de presó a les exhumacions, la recuperació dels cossos de Mariano Galiana Galiana i Miquel Pasqual Quetgles'.

La segona part començarà amb la presentació sobre la 'Fundació Mateu Torrens Salort 1962 – 2016', a càrrec de Manuel Espinosa, geògraf. Els arquitectes Gloria Druguet, Antoni Domingo i Joan Juan Saurina presentaran el treball '1714, "el triunfo" censurat de la Mare de Déu de la Victòria'. I l'enginyer Refel Cladera, 'Les dunes a la badia d'Alcúdia'.

Finalment, Josep Lluís Riera, educador social, parlarà del 'Paisatge sonor, les campanes del terme d'Alcúdia', i els especialistes en arqueologia, Joel Bellviure, Miquel Àngel Cau, Mª Esther Chavez i Catalina Mas Florit presentaran 'Una nova téssera lusoria procedent de Pollentia'.

L'endemà, divendres 18, la jornada començarà amb la ponència 'El llatzeret d'Alcúdia', de Joan Enric Vilardell Santacana, Gabriel Alenyar i Serra parlarà del 'Camerin del miraculós Sant Crist d'Alcúdia', i Francesca Serra, llicenciada en història, presentarà l'estudi sobre 'Jaume Ques Vanrell, prevere'. Els historiadors Francesca Serra i Gaspar Valero presentaran 'Històries, tradicions, llegendes i curiositats d'Alcúdia', i Vicens Amengual Salas, la ponència sobre 'Els banderins turístics il·lustrats alcudiencs'.

En la segona part, Antoni Auli Ginard i Joan Pons Julià exposaran el treball sobre la 'Depuració del magisteri i de quina forma va afectar els docents de les escoles públiques d'Alcúdia', Joan Juan Saurina, l'estudi dels 'Atacs corsaris a la costa alcudienca en temps de Carles V', Antoni Ginard, Andreu Ramis i Joan Vanrell presentaran 'Alcúdia als primers mapes de Mallorca 1579', i Miquel Ques Perelló explicarà 'Alguns instruments públics del notari Pau Marí a Alcúdia en el segle XVIII'.

Finalment, la conferència de cloenda de les jornades, sobre l''Estudi de l'Estendard d'Alcúdia per a la cerca d'una aproximació cronològica', serà a càrrec de Maria Monserrat Bargalló i Antoni Bargalló, l'equip responsable de l'anàlisi tècnica de la peça i confecció d'una rèplica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Amunt !, fa mes de 2 anys
Estudis Locals = cultura social. Bé !
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente