L’Arxiu del Regne de Mallorca, depenent de la Direcció General de Cultura, de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura acollirà el cicle de conferències 'Les Germanies 1521-1523', que revisarà aquest procés històric des de diferents perspectives amb la participació d'experts. Com a complement, s’ha programat un cicle de projeccions cinematogràfiques.
L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat. Totes les conferències es desenvoluparan a la Sala d’Actes de l’Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3, de Palma), cada dimarts entre el 18 de gener i el 3 de maig a les 19 hores i es retransmetran en línia des del canal de YouTube de l'Arxiu del Regne.
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, assistirà a la inauguració del cicle, el dimarts 18 de gener, a càrrec del catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València, Antoni Furió Diego. Amb la conferència 'Els antecedents: les Germanies valencianes', Furió farà un recorregut sobre el ressò i el tractament que ha merescut la revolta de les Germanies en la historiografia i la literatura del País Valencià en els últims cinc-cents anys i, de manera particular, en els darrers dos segles. «La valoració de la revolta ha anat canviant al llarg del temps, d’acord amb les preocupacions de cada època, però també amb la perspectiva política i ideològica dels autors. Enfront de la visió eminentment negativa de les cròniques coetànies al moviment i dels historiadors més conservadors i reaccionaris de la Restauració i el franquisme, els escriptors liberals i romàntics de la primera meitat del segle XIX, els intel·lectuals progressistes dels anys de la Segona República i els autors —historiadors i escriptors— valencianistes i antifranquistes en destacaren el caràcter antisenyorial i modern», ha explicat Furió.
El cicle continuarà el 1r de febrer amb l'historiador especialitzat en l'Edat Mitjana, Jordi Maíz, per parlar de 'Conflictivitat, revolta i ruptura a la Mallorca de la tardor medieval'. El 15 de febrer, Josep Juan Vidal, de la Universitat de les Illes Balears, autor d’Els agermanats, analitzarà 'Les Germanies, anatomia d'un conflicte'. El 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, Margalida Bernat, doctora en Història i coautora de La veu de la revolta, abordarà 'Les dones agermanades'.
La resta de conferències són les següents: el 22 de març, Eduardo Pascual Ramos, docent de la Universitat de les Illes Balears i UNED Illes Balears, 'Les Germanies, aspectes socials i econòmics'; el 5 d’abril, Gaspar Valero Martí, llicenciat en Història i escriptor, 'La Germania de Mallorca a la Part Forana', el 19 d’abril, Miguel J. Deyá Bauzá, de la Universitat de les Illes Balears, 'Una societat derrotada. La reconstrucció i les seves dificultats'; el 3 de maig, Maria Margalida Perelló Pons, historiadora, autora de La Germania mallorquina. Un estat de la qüestió, 'El que s’ha escrit de les Germanies. Punts de vista i bibliografia' i el 17 de maig, Francesc M. Rotger, 'Germanies i revoltes populars vistos per la literatura, la política, el teatre i el cinema'. La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, assistirà a la cloenda del cicle.
Cicle de cinema
El cicle de conferències, coordinat pels historiadors Jordi Maíz i Francesc M. Rotger, membres del secretariat dels 500 anys de les Germanies i professors-tutors de la UNED Illes Balears, es completa amb el cicle de projeccions Cinema de revolta, integrat per vuit pel·lícules, cadascuna d’elles ambientada a una etapa històrica o temàtica diferent: el 25 de gener, el món antic amb Espàrtac (Stanley Kubrick); el 1r de febrer, l’Edat Mitjana amb Braveheart (Mel Gibson); el 15 de febrer, l’Edat Moderna amb Los comuneros (José Antonio Páramo); el 15 de març, la Revolució francesa amb Danton (Andrzej Wajda); el 29 de març, la Guerra Civil amb Tierra y libertad (Ken Loach); el 12 d’abril, la No Violència amb Gandhi (Richard Attenboroug); el 26 d’abril, el colonialisme amb La batalla d’Alger (Gillo Pontecorvo); i el 10 de maig, el món actual amb V de Vendetta (James McTeigue). Les projeccions seran, a les 18 hores a l'Arxiu del Regne, en versió original amb subtítols, amb presentació i col·loqui a càrrec de Francesc M. Rotger. L'entrada és també gratuïta fins a completar l'aforament.