El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà els somnis de gran part de la població i per a les dones suposà una gran pèrdua, de tots els drets que havien aconseguit amb la II República, però també dels homes que feien part de la seva vida.
L’espectacle recupera algunes històries d’aquestes dones que anaren a presó, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d'un o dones d'un altre. I reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se a qui les volien fer callar. Així, vol oferir una visió de gènere del conflicte bèl·lic, la guerra i la postguerra des del punt de vista de les dones que l’han viscut i patit.
Carme Planells i Aina Salom, autores de la dramatúrgia de 'Llum trencada' es basaren en el recull d’entrevistes Dones republicanes. Memòria de la Guerra civil a Mallorca de Margalida Capellà.
«Jo no era conscient d’estar omplint un buit, però a poc a poc em vaig adonar que totes aquelles dones havien patit un doble silenci: el de la dictadura i la repressió, és clar, però també el de la historiografia, que no les havia tengudes en compte», diu Margalida Capellà.
Coincidint amb el 20N, abans de la funció de 'Llum Trencada', comptaran amb la presència de Jordi Ramos (arqueòleg i director de l'excavació) i d'Almudena Garcia-Rubio (arqueòloga, antropòloga i coordinadora de l'excavació), responsables de les tasques d'exhumació de Son Coletes que parlaran de la seva feina.
L'obra, d'Iguana Teatre, es farà el 19 i 20 de novembre al Teatre del Mar.
Varen suprimir el premi de textos teatrals en una mostra de menyspreu literari i ara no se sap ben bé què premien: ¿el muntatge, la direcció, la dramatúrgia, l'autoria, que ni tan sols és de Margalida Capellà, sinó de les dones entrevistades? I l'AELC no n'ha de dir res?