nubes dispersas
  • Màx: 12.3°
  • Mín: 7.77°
12°

Ha mort Maties Estrades, un dels fundadors del grup Els Valldemossa

Maties Estrades, un dels fundadors del grup mallorquí Els Valldemossa, ha mort el passat dissabte per una greu afecció cardíaca. Estrades va formar part de l'emblemàtic grup fins a l'any 1970, quan va abandonar la formació.

Els germans Estaràs -Tomeu, Rafel i Bernat- i el seu cosí Maties Estrades varen fundar el grup l'any 1959, en aquell moment anomenat Los existencialistas de Valldemossa, amb el qual actuaven en la sala de festes Tito's de Palma.

El grup va deixar Tito's i, ja amb el nom de Los Valldemossa, va actuar a Londres i la seva popularitat va fer que actuessin per a la BBC. L'any 1962 el grup, juntament amb Pep Tous, Pau Llull i Joan Sorell, es varen fer càrrec de la sala de festes Tagomago (a Portopí) on també actuaven.

El 1969 varen acompanyar la cantant Salomé al Festival d'Eurovisió, que varen guanyar per a Espanya exaequo amb França, Regne Unit i Països Baixos. I un any després assoleixen el punt màxim de popularitat amb Fiesta, que es converteix en una de les cançons de l'estiu.

Va ser l'any 1972 quan el grup enregistra per primer pic un disc íntegrament en català dedicat al folklore mallorquí. I a la fi dels setanta el grup inicia un nou projecte per a fer arribar als nins els poetes mallorquins i altres autors. El 1978 es va incorporar al grup Miquel Brunet Estarellas i durant aquesta etapa el grup passa definitivament a ser Els Valldemossa. A més, durant els anys vuitanta, actuen a la sala de festes Son Amar i a creuers.

A la fi dels vuitanta i principis dels noranta, enregistren tres discs emblemàtics: Trobada (1989), amb poemes de Josep Maria Llompart, Blai Bonet, Maria Antònia Salvà, Célia Vinyes i Guillem d'Efak; Palma (1990), amb la col·laboració, entre d'altres, de Maria de la Pau Janer, Tomeu Salas, i Toni Morlà; i Arxiduc Lluís Salvador (1993), enregistrat originalment per Genia Tobin en alemany.

Reconeixements

Els Valldemossa han aconseguit nombrosos reconeixements i premis al llarg de la seva existència, entre els quals destaquen el Premi 31 de desembre de l'Obra Cultural Balear de 1997, i el Premi Ramon Llull de 2009, concedit pel Govern.

Al 2010, l'Ajuntament de Valldemossa va posar el nom del grup a un carrer situat darrere de l'Escola de Música i Ball de la localitat. Poc després, el 30 d'abril de 2011, l'Ajuntament va lliurar als components de la formació la Medalla d'Or de Valldemossa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M, fa mes de 2 anys

Descansi en pau. Els meus condols a la seva gent.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente