algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

[VÍDEO] Biel Mesquida: «Viviu en català, llegiu en català, escriviu en català, estimau en català, boixau en català!»

L'escriptor mallorquí, Biel Mesquida ha reivindicat l'ús del català a l'acte d'entrega del 25 Premi Trajectòria que s'ha atorgat aquest dimecres a la Setmana del Llibre en Català.

En el seu discurs, Mesquida ha defensat el poder de la literatura i l'ús de la llengua «Fora victimisme! Justícia! Fora polítics venuts! Valor! Fora por! Acció! Viviu en català, llegiu en català, escriviu en català, estimau en català, boixau en català!», ha expressat l'escriptor.

Després de cantar una cançó mallorquina de bressol, ha confessat que la literatura l'ha «salvat» i ha sostingut que el moment actual de les lletres catalanes «és particularment atractiu i encara que el repte és gran, més gran serà la victòria».

Mesquida pensa que fa falta «convenciment i autoestima. Deixau els polítics, que no han fet encara aquest pla de xoc. Aquest convenciment i autoestima dels catalans, que ens puja per les cames, el sexe, el cervell i ens dóna forces per actuar, ens puja de totes les ofenses i condemnes, però encara estam aquí i nostre és encara un per sempre».

A l'acte també hi ha hagut connexions amb el seu poble, Santa Maria del Camí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa mes de 2 anys

Es Talibans de l'Afganistan no sé com són, però es Talibans espanyols sí: "«Hay que castellanizar a Cataluña... . Hay que pensar en español, hablar en español y conducirse como español, y esto de grado o por fuerza. El soldado y el marinero catalán deben ir a servir a otras regiones de España para frecuentar otro trato y adquirir otros hábitos y costumbres. ... El día 1o de febrero no debe haber un solo soldado en la región catalana siendo substituidos por los de las demás provincias españolas, llevando allí la mayor guarnición posible y manteniendo el estado de guerra». (Ejército y Armada, Madrid, 1906). (A Mallorca hi feien lo mateix i tractaven, també, es mallorquins de "polacos")

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 2 anys

"arruix", sort que no has volgut opinar, perquè així i tot ara mateix dus 11 vots negatius. Ja et coneixem, herbeta: poriol te dius!

Valoració:1menosmas
Per arruix, fa mes de 2 anys

Por sentido común y por no emplear palabras de grueso calibre, prefiero no opinar.
Con determinadas mentalidades, no hay nada que hacer.

Valoració:-11menosmas
Per Lluís, fa mes de 2 anys

Ben fet Mesquida, que el teu exemple sigui perquè la nostra llengua tingui la categoria que es mereix i tota aquest gent castellana que no ens pot veure, que n´apreguin.

Valoració:12menosmas
Per L'amo de Son Carabassa, fa mes de 2 anys

Difícil avui dia que resulta boixar, si a més ha de ser en català, ho duim clar.

Valoració:-6menosmas
Per Pels que no ho han entès i protesten, fa mes de 2 anys

Enhorabona.! Efectivament hem de fer en Català no just les coses extraordinàries, si no també els fets de la nostra cotidianitat.
L'altre dia vaig anar a una festa que feia una família mallorquina a una de les seves nines, en motiu de la seva primera comunió, però al banquet el seu pare li va voler llegir un discurs i ho va fer en Castellà, per si hi havia qualque foraster. I el pobre home, va rompre tota l'harmonia i la finura que havia dominat tant l'acte religiós com la festa posterior.
I el senyor Mesquida se referia a aquests detalls, desde anar a comprar el pa. fins a pronunciar els vots matrimonials, religiosos o signar un contracra de compra-venta d'una propietat.

Valoració:20menosmas
Per Toni F, fa mes de 2 anys

El que diu en Biel no en té res d'estantís. Recolzo el que diu perquè té raó, ens fa falta normalitzar la cultura catalana, viure en la nostra llengua 24/7, malauradament la nostra realitat és un altre. Les seves paraules són engrescadores, fem el que diu, també el jovent, sobre tot el jovent. Gràcies, Biel!

Valoració:14menosmas
Per Roger, fa mes de 2 anys

Pijo mallorquí obsolet!

Valoració:-10menosmas
Per Téntol, fa mes de 2 anys

Que estantís s'ha quedat en Mesquida! No veu que fa el ridícul? En el fons sempre ha estat un pijo, ara ja sense mica de gràcia. A quin jove pot interessar res del diu?

Valoració:-12menosmas
Per ¿?, fa mes de 2 anys

¿Com deben esser es talibans de Afganistán?

Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente