nubes dispersas
  • Màx: 17.24°
  • Mín: 12.23°
13°

Es compleixen deu anys de la mort del poeta Bartomeu Fiol, qui va ser President de l'OCB i articulista de dBalears

Aquest diumenge s'han complit deu anys de la mort del poeta Bartomeu Fiol i Móra, que va ser president de l'Obra Cultural Balear entre els anys 1990 i 1992 i articulista de Diari de Balears entre els anys 1996 i 1999.

Bartomeu Fiol i Móra (Palma, 12 de novembre de 1933 - Palma, 8 d'agost de 2011) va ser un empresari hostaler i poeta mallorquí en llengua catalana.

Llicenciat en Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid, durant la dècada de 1950 apareixen les seves primeres poesies, editades privadament i a les quals va renunciar més tard.

Va obrir la llibreria Gralla l'any 1956 i, posteriorment es dedica professionalment a l'hostaleria.

Obra literària

La primera obra va ser Calaloscans, una reflexió sobre el futur col·lectiu. Només alguns coneixedors de la poesia en català varen saber valorar les seves obres, però no va obtenir èxit entre la crítica i els lectors. Considerada la seva obra com estranya i inclassificable, va seguir publicant- Camp rodó i Calaportal de Cavorques - on reflexiona sobre la societat balear sotmesa a canvis bruscos pel turisme. Va ser amb la reedició de tota la seva obra el 1999 (Camps de marina i suburbials: obra poètica 1, Cròniques bàrbares: obra poètica 2, Canalla lluny de Grècia: obra poètica 3 i Carants: obra poètica 4 - aquest volum inclou l'obra inèdita Quòdlibets de coetanis que foren) quan finalment va aconseguir reconeixement i fama.

President de l'OCB

Va ser president de l'Obra Cultural Balear entre 1990 i 1992. El 1969 va guanyar el Premi literari Ciutat de Palma per Camp rodó, l'any 2000 va rebre el Premi Crítica Serra d'Or de poesia per Tot jo és una exageració, i el desembre de 2004, el Premi Carles Riba de poesia per Càbales del call.

Articles a Diari de Balears

Bartomeu Fiol va ser articulista de Diari de Balears entre els anys 1996 i 1999. Es va publicar un recull d'articles a la col·lecció editada pel Diari 'Biblioteca d'Escriptors Mallorquins' que inclou el volum titulat Sobre la parenta pobra i altres escàndols, una sèrie d'escrits del poeta publicats entre 1996 i 1999 a Diari de Balears. A través d'aquest compromís regular amb la premsa, es pot comprovar el seu coneixement del panorama literari del segle XX, que li permet oferir-nos una reflexió crítica sobre el fet poètic i, en general, sobre la realitat cultural més immediata. El poeta Fiol, va ser fill literari de la generació de Blai Bonet, Jaume Vidal Alcover i Josep Maria Llompart i comparteix amb aquests la vocació de ruptura amb la tradició amb el principal referent de Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

En bona mesura, aquest seguit d'articles ajuden el lector a copsar el sentit de l'obra poètica de Fiol, reivindicada tan sols des dels darrers anys per la seva coherència i unitat, amb pocs precedents a Mallorca; un «poeta arquitectònic», en boca de Jaume Pomar.

Morí el 8 d'agost de 2011 a Palma, als setanta-set anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.