algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

[ÀUDIO] Mateu Xurí: «L’important no és reviure allò que es va fer, sinó viure allò que es fa»

El programa 'Arrelats al demà' s’estrena, a Ona Mediterrània, parlant amb Mateu Matas 'Xurí' sobre l’origen, l’actualitat i la previsió de futur del món de les gloses

«Per a mi, hi ha una diferència entre allò que fas i allò que ets. Hi ha coses que hem de fer, i són etapes, com és en el meu cas la política, per tant puc dir que faig de polític. Però si em demanes què som, jo som pare i glosador.»

Així és com Mateu Matas 'Xurí', un dels principals impulsors i exponents del món de les gloses, començava l’entrevista pel primer programa d’Arrelats al demà el passat dijous 8 de juliol. Assegut a l’estudi d’Ona Mediterrània, Xurí explica que és glosador de forma pública des de fa vint anys, però que la glosa sempre ha format part de la seva vida.

Tot i la incertesa que envolta l’origen d’aquest gènere, Xurí destaca la seva evolució, i la seva funció comunicativa: «Aquesta cançó improvisada s’adapta a cada lloc, i a través d’ella podem trobar el caràcter i la manera de ser i fer d’un poble o comunitat». Un altre punt que cal destacar és que «la glosa és més que Sant Antoni», cosa que l’associació de Glosadors de Mallorca, de la qual ell forma part, ara treballa amb molta cura.

Qüestionam el masclisme intrínsec del cançoner que s’ha anat transmetent any rere any, i veim la diferència entre la cançó popular i la glosa, vist que «la glosa abraça el feminisme». En comparar la improvisació de les gloses amb el rap freestyle, Xurí ho té clar: «cada lloc té la seva manera d’improvisar. Jo no vull que les gloses siguin un moviment de masses».

Finalment, Xurí comparteix el seu punt de vista sobre les tradicions i el futur de les gloses: «no ens hem de preocupar tant de conservar les tradicions, perquè allò que es conserva moltes vegades agafa floridura, no és bo; l’important és innovar. La glosa, per la seva part, tendrà futur sempre que la visquem.»

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent enllaç: https://go.ivoox.com/rf/72536736

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per idò, fa mes de 2 anys

Molt be; ja heu sabem.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente