nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

La Germania mallorquina, en un nou llibre d'Albert Cassanyes

182431

L'editorial Illa Edicions acaba de publicar el llibre 'Breu història de la Germania mallorquina', d'Albert Cassanyes. L’obra pretén donar a conèixer un dels capítols més importants de la nostra història, la Germania mallorquina.

El llibre ha estat escrit des d’un vessant divulgatiu, però alhora rigorós. De manera sintetitzada, en 125 pàgines, qualsevol es pot acostar als fets i descobrir-ne tant els motius com els principals personatges i escenaris. Hi trobam capítols dedicats a conèixer el context social i institucional del Regne de Mallorca, les causes de la Germania o els fets ocorreguts el Dijous Llarder de 1521. L'autor també ens explica de manera didàctica qui eren els agermanats i els mascarats o quins foren els diferents moments del moviment. Per últim, s'hi analitza com ha estat vista la Germania al llarg dels segles fins a l’actualitat.

Sinopsi

Entre 1521 i 1523, l’illa de Mallorca es va veure trasbalsada per la Germania, una revolta de menestrals i forans que reclamaven reformes econòmiques, fiscals i socials. El detonant de l’alçament va ser l’empresonament de set menestrals, però les causes profundes de la Germania es remuntaven a segles enrere. Al llarg dels dos anys de revolta, l’illa sofrí episodis de violència, però també de construcció d’un projecte que advocava per un repartiment més just de la fiscalitat i per una economia sanejada. Només la forta repressió militar va posar punt final al moviment. Durant segles, la Germania va ser dibuixada com un episodi terrible. Però, amb el triomf del liberalisme al segle XIX, els agermanats foren considerats uns herois de la llibertat.

L'autor

Albert Cassanyes Roig (Palma, 1988) és llicenciat en Història, amb premi extraordinari, per la Universitat de les Illes Balears i doctor en història per la Universitat de Lleida, també amb premi extraordinari. Les seves principals línies de recerca són la història de l’Església de la Corona d’Aragó a la baixa edat mitjana i la història de les institucions educatives durant l’Antic Règim. Ha participat en diversos congressos i ha publicat més
de vint-i-cinc article en revistes científiques. Actualment, és professor associat d’Història Medieval a la Universitat de Lleida.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.