algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Ha mort Pepe Rei, gran mestre del periodisme d'investigació

Pepe Rei ha mort aquest dimarts als 73 anys, després d'una llarga convalescència per l'accident de trànsit que va patir el 2002. Enrere queda una trajectòria com a periodista d'investigació a ‘Egin’ i altres mitjans que el va posar en el punt de mira dels poders espanyols.

Encara que un gravíssim accident de trànsit el va retirar de la professió fa gairebé dues dècades, el llegat de Pepe Rei, mort aquest dimarts a Sant Sebastià, segueix molt present en el periodisme basc.

Va ser aquesta implicació professional la que el va col·locar des dels 80 fins entrat el segle XXI en la diana dels poders espanyols i també bascs, amb constants detencions i querelles per la seva tasca.

La tasca de Pepe Rei s'havia iniciat a altres mitjans com ‘Interviú’ i es prolongaria després a ‘Ardi Beltza’, publicació que seria tancada per ordre judicial igual que abans ‘Egin’ i que va arribar a publicar una versió en català.

Rei, després d'un breu pas com col·laborar en "Punto y Hora", va entrar a formar part de la redacció d''Egin', en un moment d'ampliació del projecte.

Es va fer càrrec de la secció d'Esports, l'oferta dels quals va ampliar notablement. Al poc temps va començar de nou a fer treballs d'investigació, que van portar després a la creació en aquell diari d'un equip d'investigació formalment constituït, la tasca de la qual es va prolongar fins al tancament del diari el 1998.

Marcat pels greus problemes que implicaven xacres com el tràfic de drogues o la corrupció, Pepe Rei era un professional incansable i apassionat, que suscitava l'afecte i l'admiració dels seus col·laboradors.

El 2001 Pepe Rei seria empresonat durant cinc mesos, encara que va quedar absolt finalment de totes les imputacions dirigides per l'Audiència Nacional espanyola, que va intentar reiteradament lligar-lo amb ETA.

Va publicar llibres com ‘La xarxa Galindo’ o ‘La claveguera basca’, que forçosament utilitzaven un to de ficció per a reflectir fets reals i així poder defugir els embats judicials.
També va publicar ‘Alcalá 20-N’ amb Edurne San Martín, sobre l'atemptat mortal contra el diputat de HB, Josu Muguruza.

Pepe Rei a Mallorca

Encara que gallec de naixement (Barbantes, Orense, 1947) i molt orgullós de ser-ho, Pepe Rei va trobar a Euskal Herria el seu acomodament natural i va aprendre euskara.
Un accident de cotxe a l'agost de 2002 prop de Donostia el va deixar prostrat i incapacitat per a la feina periodística, encara que en ocasions puntuals va fer alguna aparició pública com per a portar el testimoni de Korrika i mai va deixar de rebre afecte i admiració pel seu exercici periodístic.

Pepe Rei va ser a Mallorca el juliol de 1999, convidat per Alternativa per Mallorca, per presentar la revista Ardi Beltza i per fer una conferència sobre la situació política d'Euskal Herria

.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Nofret, fa mes de 3 anys

Una bona persona, compromesa i coherent. Descansa en pau

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente