cielo claro
  • Màx: 19.47°
  • Mín: 9.02°
18°

Viasona incorpora una nova secció amb goigs a diverses figures religioses i temàtiques dels Països Catalans

180979

Viasona, el portal líder de la música en català amb 200.000 usuaris únics i prop d’un milió de pàgines vistes al mes segons dades recents de l’OJD, manté la seva aposta d’indexar i catalogar tota la música en català a partir de les seves lletres, des de l’any 1960 fins ara, per presentar-la de manera ordenada, lliure i gratuïta a la xarxa.

Després de més de 10 anys indexant grups, discos i cançons, a més d'himnes esportius, sintonies i lletres de sèries de dibuixos animats en català, Viasona incorpora una nova secció que indexa goigs a diverses figures religioses i temàtiques d'arreu dels Països Catalans. La nova secció de goigs vol aplegar, mostrar, i posar a l'abast de tothom un ric camp musical en el temps de gran valor patrimonial, en un espai dirigit a un públic ampli, d'edat i espectre social i formatiu, que reforça de la memòria popular.

Ara per ara, l'espai disposa de més de 500 lloances amb un cercador general que permet la cerca predictiva i l'accés a les xarxes, així com als vídeos i àudios associats. Alhora disposa d'un llistat de goigs ordenats alfabèticament per figura religiosa o temàtica i també permet la cerca segmentada per Bisbat, tant del Principat com del País Valencià i les Illes Balears. Tanmateix, cada lloança conté referències com l'autor de la lletra, la música, la data de composició i altres informacions destacables com el dia de celebració o de la pròpia figura religiosa.

Així doncs, han explicat que continuaran «catalogant, digitalitzant i difonent totes les lletres de cançons en tots els seus formats, entre els quals s'hi inclouen els goigs, com a forma peculiar de pregar en la fe i la cultura del nostre poble, ja sia digitalitzant-los en el seu format original (sempre que es compleixin els requisits legals per a la reproducció), transcrivint, indexant i reproduint les seves lletres i també cercant i enllaçant-ne l'enregistrament sonor o de vídeo en cas d'existir a la xarxa».

En els darrers mesos han realitzat una cerca activa entre les fonts originals com arxius episcopals i biblioteques públiques, però també entre col·leccionistes particulars i d'altres continguts existents a la xarxa. La idea és continuar ampliant el catàleg al llarg del temps en base a la informació disponible.


El projecte Viasona

Viasona va néixer com un projecte inèdit el 8 de setembre de 2010 amb l’objectiu de recopilar, ordenar i catalogar tota la música en català a partir de les seves lletres. Un patrimoni immens en el temps i l’espai, mai catalogat de manera tan precisa com fins ara.

Després de deu anys de feina intensa, el motor de cerca del portal permet als usuaris extreure tota mena d’informació associada a la música en català: producció completa d'un artista, els seus enllaços a les xarxes socials i a les principals plataformes de reproducció de música i vídeos i botigues en línia, el catàleg complet d'una discogràfica, els discos i cançons d'un any natural i, fins i tot, cercar una paraula concreta (el nom d'una ciutat, un mes de l'any, un nom propi, etc.) o frase sencera i descobrir les cançons que en parlen.

El digital també inclou un apartat de revista que recull les novetats del panorama musical català: novetats discogràfiques, música en directe, tecnologia aplicada a la música, festivals, així com una agenda de concerts i tot allò que pot interessar a un melòman informat. A més, ara fa dos anys, el 2018, el web va incorporar a la seva enciclopèdia un índex d’himnes esportius catalans amb l’objectiu de visibilitzar la riquesa d’aquesta varietat de música popular que vincula els aficionats amb els valors d’un club esportiu. Tanmateix, al setembre de 2020 es va incorporar la secció de Sèries de TV, que indexa les lletres i vídeos de les cançons de més de 200 sèries de dibuixos animats en català, emeses a les darreres dècades per les diferents televisions dels Països Catalans.

L'any 2019 es va estrenar la versió en occità de Viasona que porta per nom Trobasons, i que ja recull més de 15.000 cançons en aquesta llengua. El passat desembre de 2020 es va estrenar la versió en euskera que s'anomena Musikasten, que al seu torn recull més 13.000 cançons en aquesta llengua.

Viasona en xifres

En els darrers 10 anys Viasona ha aconseguit indexar un total de 94.304 cançons en català, 13.692 àlbums musicals així com referenciar l’activitat musical de 5.583 grups i artistes. A més el portal també incorpora 108.191 àudios, 57.991 vídeos musicals i 12.887 portades de disc. Pel que fa a l’enciclopèdia d’himnes esportius, Viasona ha pogut recopilar les lletres de 159 himnes de diferents clubs esportius catalans i andorrans i de 712 cançons de sèries de dibuixos animats en català emeses per les diferents televisions dels Països Catalans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.