Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 6a edició de la Literal, la Fira d’idees i llibres radicals, al recinte de la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, de Barcelona. A causa de les mesures per frenar el coronavirus, aquest any la Literal s’ha reformulat. D’una banda, en un festival literari, amb una cinquantena d’actes que han omplert els dies 12 i 13 de desembre la Fabra i Coats. I, d’altra banda, el mercat habitual del llibre radical que s’ha transformat en un mercat en format virtual. Una plataforma on es poden comprar un miler de títols, del centenar d’editorials participants, fins el dia 15 de desembre.
Malgrat les dificultats i la incertesa, la Fira Literal 2020 s’ha realitzat amb un gran èxit de participació. «En el context complex que vivim, la Fira Literal considera que cal defensar els espais comunitaris que tenen la cultura al seu centre. Avui, més que mai, la cultura i els llibres són refugis des d’on construir un món millor; són font de salut col·lectiva i un bé essencial», expliquen els organitzadors de l'esdeveniment, que també expliquen que «ens hem adaptat a la nova normativa per tal que la fira es celebrés físicament als diferents espais del recinte de la Fabra i Coats i l’Ateneu L’Harmonia. Perquè, si en moments com l’actual ens hem adonat que una sanitat i una educació públiques, universals, de qualitat i gratuïtes són imprescindibles per garantir la salut i el futur de tots i totes, la cultura i les idees crítiques també són eines d’articulació comunitària i de cohesió social imprescindibles, que necessiten espais de trobada oberts i al mateix temps segurs per poder realitzar-se».
Literal ha programat durant tot el cap de setmana una cinquantena d’actes. Entre els temes de debat de la fira hi han destacat les fake news, el canvi climàtic, el feminisme, la memòria històrica i la meritocràcia. Dins de la programació cal destacar les presentacions de 'Fils' amb Marta Serra i Ingrid Guardiola i a novetat poètica 'Assagets' d’Enric Casasses. També ha comptat amb taules rodones vinculades a la cultura i al sector editorial, com 'El fantàstic català té veu de dona' o 'La cultura és vida'.
Aquesta edició ha comptat, també, amb participació internacional de la mà de l’activista Holly Lewis, professora assistent de filosofia a la Universitat Estatal de Texas, que va examinar des de la teoria de la reproducció social temes com l’economia política, la sexualitat, les identitats, els diferents corrents del feminisme. César Rendueles, Marta Marín-Domine i Marta Segarra són altres dels noms destacats d’aquesta edició 2020.
La Fira Literal, com sempre, ha anat més enllà de la literatura. David Fernández i Lu Rois han estat presents a l’acte inaugural de la Fira amb textos d’Erri di Luca i Abel Azcona i Willy Toledo han protagonitzat l’acte amb més assistència amb una performance en defensa de la llibertat d’expressió del món artístic i de la societat en general.