La poeta, assagista, traductora, narradora, editora i crítica guardonada amb el 51è Premi d'Honor dels Lletres Catalanes, Marta Pessarrodona, ha destacat aquest dilluns després de rebre el guardó: «Les poetes (genèric intencionat) actuals i futures no tenim cap mèrit. Ens contempla una tradició tan rica, i tan catalana que passa no només pel Principat, sinó també per València i per les Illes. És a dir, pels Països Catalans, el somni de tanta gent nostrada».
En el seu discurs, titulat 'Entre la modèstia i l'orgull', la premiada ha revelat que en descobrir la distinció, es va agafar a un text de Hannah Arendt en què la pensadora alemanya diu: «Els honors ens han de provocar modèstia».
«Em sento orgullosa de ser catalana, avui més que mai, avui que personifiquem el dol i la dansa dels quals parla Josep Carner», ha remarcat la poeta, qui ha llançat un agraïment especial a la seva família i al poeta mort Gabriel Ferrater.
Crits de «llibertat» després de les paraules de Cuixart
En un ovacionat discurs llegit per Mercè Martínez, amb el qual l'auditori ha acabat de peu al crit de 'llibertat' durant dos minuts, s'han llegit unes paraules escrites pel president empresonat d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
Cuixart ha parafrasejat Emily Dickinson en assenyalar que no hi ha res al món que tengui més poder que la paraula, i ha conclòs les seves paraules dient: «Més enllà de la poesia, res. Visca la vida i visca la llibertat».
"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."
(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")
Aquí teniu la proposta de Josep Guia:
http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf