cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
21°

Aprovat l'inici de l'expedient per a declarar BIC el casal Can Pueyo de Palma

La comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aprovat l'inici de l'expedient per a declarar Bé d'Interès Cultural (BIC) el casal de Can Pueyo, amb la categoria de monument.

Segons ha informat la institució insular, aquesta tramitació es deu al fet que «constitueix un element amb valors patrimonials de caràcter excepcional». Així ho ha explicat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, qui ha recordat que l'any 1973, quan es varen incoar i varen declarar BIC els grans casals de la ciutat de Palma, Can Pueyo va quedar fora i ha afegit que «ningú es va preocupar de tirar endavant aquesta incoació».

Segons la institució insular, la col·lecció de mobles de Can Pueyo és un dels últims grans exemples de les arts decoratives a Mallorca de finals de segle XVIII. Per a elaborar l'informe per a posar en marxa la declaració BIC de Can Pueyo, el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca ha fet una tasca de recerca i documentació a arxius i publicacions en diferents biblioteques de Mallorca.

Així mateix, també s'han investigat els documents de l'Arxiu del Regne de Mallorca, així com una compilació d'imatges «perquè no es tenia accés directe al casal i s'ha hagut de fer aquest treball a partir de diferents publicacions dels anys 20 i 30 fins a les últimes dècades», ha afegit Coll.

A partir d'aquest dilluns, Patrimoni té un termini màxim de 20 mesos per a tramitar aquest expedient i dur a terme la declaració BIC de Can Pueyo. Can Pueyo ha estat qualificat per la institució com un casal que té una doble peculiaritat, perquè més enllà de la seva pròpia col·lecció de mobles també conté una de les biblioteques «més importants» de final del segle XVIII que queden a Mallorca, i que conté el fons propi de la família, recollit per José de Pueyo i Pueyo, marquès de Campofranco, que va ser company de Bonaventura Serra, qui li va fer també donació de la seva biblioteca.

El conjunt de les dues biblioteques li dóna aquesta «excel·lència» a la biblioteca que es conserva avui dia en aquest casal, han informat des de Patrimoni. L'informe inicial d'incoació de l'expedient BIC de Can Pueyo inclou també unes mesures que regulen la relació entre Patrimoni del Consell i la propietat.

Des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports se sol·licita «poder entrar en el casal i que tots els béns que formen part d'aquesta col·lecció d'arts decoratives hagin estat retornats i reubicats en el seu espai original», ha explicat Kika Coll. A més, existeix la necessitat de fer un catàleg exhaustiu de tots els béns que conté el casal, a part d'una fitxa tècnica de cada peça i documentació fotogràfica que es requereix en aquests casos, ha remarcat Coll.

També es proposa un pla de conservació preventiva i de manteniment de la part arquitectònica i dels béns moblis «posat que els tècnics no han pogut observar directament quin és l'estat actual d'aquesta col·lecció». La directora insular de Patrimoni ha recordat que «a partir de la incoació d'aquest expedient qualsevol mena d'intervenció en aquest casal ha de passar per Patrimoni i s'haurà de regir per les prescripcions que recull l'informe que hem aprovat en Comissió».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.