La tercera edició de Fira B!, el mercat professional de música i arts escèniques de les Illes Balears, se celebrarà a Palma del 20 al 24 de setembre i, a més d’un programa artístic amb l’actuació de 41 grups de música i 24 companyies escèniques, ofereix la possibilitat d'establir contacte amb destacats promotors artístics, entre ells programadors, distribuïdors, gestors i altres professionals dels àmbits de la comunicació i de la cultura en general, a través de les seves Jornades Professionals: un espai de discussió i trobada que, a més, ofereix un clima favorable per a la promoció exterior dels artistes de les Illes.
Aquestes jornades es duran a terme del 20 al 23 de setembre al Centre de Cultura Sa Nostra, organitzades per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC). Per participar d'un dels eixos principals, les reunions amb programadors i promotors, és necessari inscriure-s’hi prèviament. El darrer dia per sol·licitar reunions serà el 15 de setembre a l’espai professional del web www.firab.org, una eina bàsica de gestió que facilita la trobada entre artistes, programadors i professionals en general.
L’inici d’aquest encontre serà la trobada de compositors i intèrprets de Música Clàssica i Contemporània, un espai de networking entre professionals internacionals i locals del món, que tendrà lloc dimecres 20 de 16.00 a 19.30 hores.
Ja dijous 21, la jornada començarà de 09.30 a 12.30 amb la primera sessió de speed meetings, reunions individuals amb programadors, distribuïdors, promotors i mànagers on presentar projectes, fer recerca de finançament i crear nous contactes professionals. De 11.00 a 11.30 hores tendran lloc dos pitchings en els quals es presentaran dues peces teatrals: H-O-Hamlet i Ofèlia, d’Agnès Llobet i Xavier Frau; i un projecte de teatre-ràdio, de la companyia La llarga, un tàndem teatral entre Mallorca i l'Empordà.
A migdia es celebrarà la reunió anual del Circuit TalentIB entre les sales programadores i els artistes illencs integrants o interesats en formar part del catàleg. A continuació, es durà a terme la presentació de diversos projectes d’arts escèniques: el llibre Xarxa Alcover 20 anys, una recopilació de la trajectòria d’aquesta associació d’entitats, programadors teatrals, teatres, universitats, associacions i persones físiques de l’àmbit geogràfic de la llengua catalana; Contexto Teatral, portal web per a la promoció i visibilitat de les dramatúrgies actuals; la Associació de Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB), constituïda aquest any; el Festival IF Barcelona, biennal de recerca escènica, creació i presentació de propostes de teatre visual, d’objectes i titelles; el Festival Tercera Setmana de València, esdeveniment anual amb una programació que convida el públic a entendre i compartir l’art del seu temps i els artistes a deixar la seva empremta en la realitat de la societat a la qual pertanyen; i Trasatlántico, festival itinerant de teatre que cerca crear un diàleg entre les identitats culturals de la Mar Mediterrània i les del Riu de la Plata.
“Manager Meets Band” és el títol de la sessió de mentoring que reunirà a les 12.30 diversos mànagers musicals amb grups musicals de les Illes amb l’objectiu d’impulsar la creació musical balear i la distribució de la seva obra. Participaran Salva Alfonso, de Metrònom Management; César Andión, de Live Nation; Albert Petit, de Pink Tiramisú Agency; Josep Porta, de HelsinkiPro; Julio Quintas, de JQ Management; Juan Santaner, d’Industrias Bala; i Cristina Torres, de Tem Produccions.
L'horabaixa del mateix dijous 21, de 16.00 a 17.30 hores, “La distribució en les arts escèniques” serà un espai de debat sobre les oportunitats i dificultats de la distribució en les arts escèniques, a partir de l’experiència i filosofia de treball de tres companyies de distribució: 23 Arts – Brother Projections, Toniflix Espectáculos i a+ soluciones culturales.
Paral·lelament, tendrà lloc la presentació de la recent Associació Xàfec, Xarxa de Festivals Musicals de Catalunya, que agrupa festivals, fires i mostres de petit i mitjà format que tenen la música com a eix conductor de la seva programació, i de l’empresa de gestió cultural Alter Sinergies, organitzadora de projectes com (a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, el Festival White Summer o el Càntut; així com la taula rodona "Meet the Labels: Els segells discogràfics", espai de trobada entre els músics i els segells acreditats, que obrirà una xerrada sobre el panorama polifacètic dels segells en la indústria musical actual a càrrec de Marçal Lladó, de Bankrobber, i Máximo Lario, d’I*M Records.
El divendres 22 les Jornades començaran a les 09.30 amb una segona jornada de speed meetings. Alhora, es presentaran el festival i centre de creació EiMa, de Maria de la Salut, a càrrec de la seva directora artística, Mariantònia Oliver; i Circaire, la Mostra de Circ d’Alcúdia, de la mà del seu codirector Sebastià Jordà.
També de 10.30 a 13.30 se celebrarà la presentació dels projectes integrants a la Trobada Internacional de Centres de Residències i Laboratoris de Creació nacionals i internacionals, organitzada en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull. Es comptarà amb la presència de: quant a arts vives, el Centro de Cultura Recoletas de Buenos Aires (Argentina), el Centre Choréographique National de Montpellier (França), La Chapelle Dérézo (França), La Serre arts vivants de Montrel - Festival OFFTA (Canadà), Les Brigittines (Bèlgica), Naves Matadero (España), Circuit-Est centre chorégraphique Montreal (Canadà), Berlin Circus Festival (Alemanya), Contemporary Dance Studio A-Giza (Egipte/EUA), Artistan. International Performing Arts Network (França), Espacio inestable (Espanya), Fondazione Fabbrica Europa per le Arti Contemporanee (Itàlia); quant a arts visuals, Jiser Reflexions Mediterrànies (Espanya), Oslo Pilot (Noruega), Centre des Arts Vivants de Rades (Tunísia), Residència 1+2 (França); i quant a música, Le Rocher de Palmer (França).
Així mateix, a les 11.30, es presentarà l'aliança de les fires de música més importants de l’àmbit mediterrani per dinamitzar el sector, a través d’un programa de promoció dels artistes en els diferents territoris, que inclou Trovam! Fira Valenciana de la Música, Mercat de Música Viva de Vic, Fira Mediterrània de Manresa i Fira B!
A continuació tendrà lloc la xerrada “Ús de so i música Creative Commons en les indústries creatives”, amb la presentació de dos projectes que des de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) es desenvolupen per fomentar-ne l’ús: freesound.org, base de dades de sons col·laborativa, i audiocommons.org, projecte focalitzat a desenvolupar tecnologies per facilitar la reutilització de contingut Creative Commons. També hi haurà aquest matí una “Trobada amb els Festivals de Jazz”, espai de networking entre professionals internacionals i locals del món del jazz.
L'horabaixa de divendres s’iniciarà amb les xerrades “Composició musical en els mitjans audiovisuals”, debat pensat per ser un punt de trobada dels sectors musical i audiovisual on els ponents reflexionaran des de la seva perspectiva de productor, Cesc Mulet; director, Toni Bestard; i compositors Ivan Capillas i Miquel Àngel Aguiló; i “Desenvolupant públics culturals, un repte”, a càrrec de Sílvia Duran, directora de l’Àrea de Públics de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), que es centrarà en les línies d’acció possibles per generar, ampliar, diversificar… audiències en les arts escèniques.
Dues trobades professionals es duran a terme el divendres 22 a les 17.00 hores: la de dansa contemporània, amb Eduardo Fernández Palomares (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música), Isabel Ferreira (Festival de Danza Contemporánea de Navarra), Claudia Morgana (Federación Estatal de Asociaciones de Compañías y Empresas de Danza) i Fernando Sáez de Ugarte (Dantzaz); i de circ, amb Lola Casademont (Fira de Circ al Carrer – La Bisbal d’Empordà), Oriol Martí (FiraTàrrega), Clara Matas (Fira Trapezi) i Isaac Vila (GREC Festival de Barcelona).
La darrera jornada professional, dissabte 23, d’aquesta tercera edició començarà a las 10.30 també amb una sessió de speed meetings paral·lelament a la sessió informativa “Finançament públic per a la música i les arts escèniques a les Illes Balears”, on es llistaran i descriuran les ajudes existents per al teatre, la dansa i la música de les institucions de les Illes i en la que es comptarà amb la presència de Natàlia Rabassa, coordinadora del programa cultural Art Jove; Pere Muñoz, director de l’Agència de Turisme de Balears; Rafel M. Creus, director Insular de Cultura; Mònica Pérez, directora adjunta del Teatre Principal; Eva Frade, regidora de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial de l’Ajuntament de Palma i un ponent a confirmar del departament de Cultura de l’Ajuntament de Palma; i Francesc M. Rotger, director de l'Institut d’Estudis Baleàrics.
Per últim, a les 12.30, tendrà lloc la sessió informativa “Finançament públic per a la música i les arts escèniques a institucions estatals i europees”, amb Eduardo Fernández Palomares, subdirector general de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música Subdirector General de Música i Dansa; Rubén Gutiérrez del Castillo, de la Fundación SGAE; Ana Gómez, de l’Instituto Cervantes Madrid; Miguel Sánchez Calle, d’Europa Creativa Cultura; Miquel Àngel Lladó, cap del Servei de Cultura de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports encarregat del programa Euroregió Pirineus Mediterrània; Maria Lladó, de l’Institut Ramon Llull; i Elena Díaz, d’AC/E Acción Cultural Española.
41 grups de música i 24 companyies escèniques a la tercera edició de Fira B!
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
De moment no hi ha comentaris.