Palma acollirà del 3 al 27 de setembre la 18a Jornada Europea de la Cultura Jueva, que organitzen les àrees de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística i de Turisme, Comerç i Treball amb la col·laboració d’entitats i associacions de la comunitat jueva. Les activitats inclouen diverses activitats, des de taules rodones o música fins a cinema o mostres de gastronomia.
El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha destacat «la importància de la cultura jueva a la història de Mallorca i el seu llegat en la Palma actual, de la seva identitat».
D’aquí l’elaboració d’un programa destinat a donar a conèixer-la. La regidora de Turisme, Joana Maria Adrover, ha assenyalat que «des de l'Àrea de Turisme coneixem el gran interès que desperta Palma en el turista jueu. Tant per l'afinitat cultural com per les mateixes arrels jueves de Mallorca, tenim un patrimoni històric molt important que hem de preservar i difondre, per la qual cosa, des de la Fundació, col·laboram a donar a conèixer aquest llegat patrimonial».
Aquest any la Fundació Turisme a més de donar suport a la coordinació de la Jornada, ha liderat les tasques de promoció i comunicació de totes les activitats que hi estan emmarcades i ha destacat que «la iniciativa és possible gràcies a l'esforç conjunt i al compromís de les diverses entitats implicades i de la comunitat jueva de les Balears».
Programa variat d’activitats
La Jornada Europea de la Cultura Jueva es celebrarà el 3 de setembre. Aquest dia, es durà a terme una mostra de gastronomia amb un tast de plats sefardites. A les 20 hores, el Teatre Xesc Forteza acollirà un concert de Mazik Duo, que oferiran una mostra de ‘Jewish Life, retrats del passat’. A més, durant la jornada s’inaugurarà a les 17 hores la XIII Exposició Bibliogràfica de Cultura Jueva i a les 19 hores es presentarà el llibre ‘Ca Dona Àngela. La darrera merceria del Segell’, a càrrec del seu autor, Miquel Aguiló, i l’investigador Tomàs Vibot.
El 5 de setembre serà el torn de la presentació de la “Guia de lectura sobre cultura jueva del fons de la Biblioteca de Cort”, que comptarà amb la conferència “Llegat genètic sefardita: llinatges paterns i materns de la població xueta”, a càrrec d’Antònia Picornell. Serà a les 19 hores a la Biblioteca de Cort. Les visites guiades pel Call s’han programat per al 9 de setembre. El punt de sortida serà el Centre d’Interpretació Maimó Ben Faraig. N’hi haurà dues: a les 10 i a les 12 hores. Per poder participar-hi, cal inscripció prèvia telefonant al 610216126 o enviant un mail al info@tomirguiasmallorca.com.
El cinema també tindrà presència amb el cicle “El món jueu i el cinema”. Es projectaran “El hijo del otro”, “Remember Canadà” i “La ventana de enfrente” els dimecres 6, 13 i 20 de setembre, respectivament. A més, el 27 de setembre al Teatre Municipal Catalina Valls es podrà veure la pel·lícula “Quién mató a Walter Benjamin”, que es complementarà amb un col·loqui amb el director David Mauas.