lluvia ligera
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.15°
10°

ZOO estrena cançó en homenatge a 'La mestra', símbol de lluita per un ensenyament progressista

El grup valencià ZOO ha tret aquesta setmana el segon senzill del nou disc 'Raval' que ha tengut una gran acollida entre el públic i es posarà a la venda aquest divendres. La nova cançó s'anomena 'La Mestra' i es tracta d'un homenatge a Marifé Arroyo, un dels símbols de lluita contra el sistema pedagògic del nacionalcatolicisme al País Valencià.

«Marifé Arroyo va posar en marxa una revolució pedagògica que no només cercava una escola en valencià, sinó també una escola diferent, que escoltara l'alumne a través, per exemple, d'assemblees», expliquen des de ZOO.

La nova cançó es basa en la figura d'aquesta mestra de l'escola de Barx, al País Valencià, qui va significar un canvi real en la manera d'entendre la pedagogia i la normalitat del català en un moment on pensar per u mateix no era una opció.

La història de Marifé Arroyo, a l'escola de Barx entre 1974 i 1982, l'ha contada un company seu, Víctor Labrador. Es tracta de la història verídica d’una dona d’origen castellanoparlant que en arribar a Barx està decidida a educar als seus alumnes en català. Sense saber-ho, Marifé es convertiria en el símbol de tota una generació de joves professors disposats a lluitar per la dignitat del català i un model d’ensenyament progressista. Tots els fets que s’hi expliquen són reals i també les persones, que apareixen amb noms i cognoms. Però tot i que avui la història de la repressió i expulsió de Marifé és vista com un exemple d’heroïcitat i de compromís amb el català, en aquell moment, els protagonistes ho visqueren com una derrota.

«En las escuelas nacionales de Bárig, desde hace varios años, los niños salen muy mal preparados, y todo porque la directora de un pueblo de habla castellana es más catalana que los catalanes». Era gener de 1982 i l'escola de Barx i la seva directora esdevenen l’objectiu d’una persecució destinada a evitar la implantació del català a l’escola. El grup ZOO presenta la història amb un 'videolyric'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.