algo de nubes
  • Màx: 18.83°
  • Mín: 9.02°
18°

Balears aportarà mig milió d'euros a l’Institut Ramon Llull per al 2017

Aquesta col·laboració permet als artistes i creadors de les Illes mostrar els seus treballs a l’exterior

Francina Armengol i Carles Puigdemont han assistit aquest dijous a la primera Junta Rectora de l’Institut Ramon Llull de forma conjunta, on s’han aprovat el pressupost i el pla d’actuació del consorci per a l’any vinent. A la Junta, el Govern i l’Institut Ramon Llull han començat a perfilar les activitats conjuntes per a 2017, per les quals hi ha pressupostats aproximadament 9 milions d’euros, dels quals les Illes Balears aporten 500.000 euros. Aquesta col·laboració permet als artistes i creadors de les Illes mostrar els seus treballs a l’exterior, en alguns casos consolidant l’èxit de les propostes culturals a altres països. A més, és un canal de difusió de la llengua catalana que comparteixen ambdues comunitats.

A la Junta Rectora també hi han assistit el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, qui ha destacat la bona col·laboració entre els dos governs en el foment de la llengua i la cultura de les Illes. «Tenim clar que l’IRL és el pont que ens permet donar a conèixer a l’exterior la nostra identitat com a poble, a través de les propostes culturals que participen en les activitats.»

Pel que fa a les activitats de 2017, cal destacar que Catalunya i les Illes Balears participen com a convidats d’honor a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, que se celebrarà del 3 al 6 d’abril. Es tracta de la cita més important en l’àmbit internacional per a aquest sector editorial, on per primera vegada no és un país, sinó dues regions, que comparteixen llengua i cultura, les convidades d’honor. De fet, amb tota l’activitat complementària de la fira es donaran a conèixer de manera més àmplia els trets culturals compartits entre Catalunya i les Illes Balears.

Una altra de les fites importants serà la presència balear al Festival Momix de teatre infantil (Kingersheim-Alsàcia, 26 de gener- 5 de febrer). Per al 2017 també es vol iniciar un pla de residències artístiques que permeti l’intercanvi amb socis de Beirut, Xipre o Quebec, entre d’altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Biel, fa mes de 7 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.


Cadascun

d'aquests

és

un

lladre,

segons

na

"Bel".

Valoració:-17menosmas
Per Granedino, fa mes de 7 anys

Eso del dux huele a chamusquina de 1289.Eso de querer cambiarse la nacionalidad sólo para ser catalán, me parece muy raro e indigno de Ramon Llull.

Valoració:0menosmas
Per arg, fa mes de 7 anys

1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:-7menosmas
Per Guiem, fa mes de 7 anys

Lo mes fotut es que en Llull era mallorqui, i noltros hi posam mitg milió de euros , i tot es protagonisme sera des catalans, si fos des nostros no tendria res que dir

Valoració:5menosmas
Per Es suis, fa mes de 7 anys

Si podem pagar carreteres fantasma per capritxo de Madrid, i es gastos capritxosos d'un exercit deficitari i obsolet, que no hem d'invertir per sa nostra cultura.

Valoració:-4menosmas
Per slort, fa mes de 7 anys

La cosa que molesta més els que escriuen en foraster en aquest fòrum, com a "trolls" que són, no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, allò que podem fer és no respondre'ls, deixar-los la puntuació en blanc i, molt millor encara, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no fa efecte.

Valoració:-6menosmas
Per @"Geu", fa mes de 7 anys

Tens sindome d'abstinència de jutjats i ens provoques perquè t'insultem i així poder denunciar-nos?
"Geu"se diu al propi ca, no a les persones que son a casa seva i tu t'hi fiques per insultar-les.
Aixô que fas no és normal.

Valoració:4menosmas
Per Emigrante, fa mes de 7 anys

Mas dinero público para el catalán, religión oficial de los independentistas.

Valoració:0menosmas
Per No hi ha dret, fa mes de 7 anys

A la Ultima Hora m'han esborrar un comentari totalment correcte, només perquè alabava d' una consellera del Pacte,i del seu equip. I aquí consentin que la púrria feixista? desbarati tots els fòrums i no ens deixi discutir sobre les notícies.
Quina premsa més poc independent!

Valoració:4menosmas
Per geu, fa mes de 7 anys

Pero tú, eminencia reverendísima, vives en este país del norte de África que criticas continuamente, pero no te largas. Betzol. Cabrum. Semi analfabeto.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente