algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Antònia Vicens, Medalla d'Or de la Vila de Santanyí: «La llengua és l'ànima d'un poble»

Aquest dimecres, al Teatre Principal de Santanyí, va tenir lloc el lliurament de la Medalla d’Or Vila de Santanyí a l’escriptora santanyinera Antònia Vicens.

L'escriptora agraí el reconeixement amb un discurs en el que destacà «La llengua és l'ànima d'un poble».

L'Ajuntament de Santanyí destacà «la forta presència que Santanyí ha tengut al llarg de tota la seva obra. La producció literària de Vicens, tant pel que fa a la narrativa com pel que fa a la poesia, pot ésser inserida dins el que l’escriptor, poeta i filòleg manacorí Jaume Vidal Alcover va anomenar l’Escola de Santanyí: un col·lectiu d’escriptors com la mateixa Vicens, Blai Bonet, Bernat Vidal i Tomàs, Antoni Vidal Ferrando, Jaume Serra o Miquel Pons. És natural que tots els escriptors neixen, creixen i desenvolupen la seva vida en un espai més o menys limitat, però no passa molt sovint, que el lloc on neixen exerceixi una influència tan gran a la vida d’un creador com la que Santanyí ha suposat per a Antònia Vicens».

Antònia Vicens és autora d’una extensa obra narrativa i poètica —una quinzena llarga de novel·les i tres reculls de poesia—, però un dels fets que més destaquen d’aquesta són els reconeixements de què ha estat mereixedora: 39º a l’ombra (1968) va rebre el Premi Sant Jordi de novel·la; Banc de fusta (1968), el Premi Cantonigròs de narrativa; Quilòmetres de tul per a un petit cadàver (1982) el Premi Ciutat de Palma de novel·la; i Gelat de maduixa (1984) el Premi Ciutat de València de narrativa.

Així mateix, i pel que fa a guardons, cal fer referència també als també nombrosos reconeixements institucionals que l’autora ha rebut. Entre aquests, hi podem trobar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1999), el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2004) o el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2016), tots tres com a avals de la seva trajectòria artística. Aquests premis, juntament amb els de caire literari, demostren l’ambició de la seva obra literària i les altes cotes de creativitat que arriben a assolir els seus textos, que duen el nom de Santanyí més enllà de les fronteres del municipi, de l’illa i, en algunes ocasions, del nostre àmbit lingüístic.

L'Ajuntament també destaca que Antònia Vicens «és mereixedora de la Medalla d’Or de la Vila de Santanyí pel seu constant compromís amb la llengua pròpia de les Illes Balears, que és la catalana i el seu compromís amb les lluites socials del país i la presència que aquestes tenen, sense interrupció, a la seva obra».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Un "pueblo" no tiene alma.Es un ente de razón. La colectividad de los mallorquines tiene dos lenguas: el español y el mallorquín y ninguna alma.

Valoració:-1menosmas
Per Tià, fa mes de 7 anys

Felicitacions a l'autora de Trenta-nou graus a l'ombra.

Molt bé aquest reconeixement a la seva trajectòria vital.

Quina diferència d'aquesta colla (ho repetesc, tres o quatre) curts de gambals que pul·lulen per ací perduts que van vomitant verí i fent el ridícul.

Heu pensat en la probabilitat que una part d'aqueixes gadelles siguin escriptors fracassata i amargats?

Valoració:3menosmas
Per yuan, fa mes de 7 anys

Con un premio tan prestigioso...

Valoració:0menosmas
Per yuan, fa mes de 7 anys

Con un premio tan prestigioso...

Valoració:0menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 7 anys

Enhorabona per Antònia Vicens molt merescuda.
Record que un dia Miquel Vidal siguent batlle de Santanyi va dir "la nostra llengua ès el catalá " el feren Quefe del PP, i s'en va oblidar, bé, ja sabem que lo que diu el PP se converteix en tot lo contrari, és una norma.
Salut, i cada cop més aprop de la República.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente