nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Què convé saber, a Mallorca, de l’islam, l’islamisme i el gihadisme?

18876

Aquest divendres, 11 i dissabte, 12 de novembre, la sala d’actes del Centre Cultural la Misericòrdia acollirà les Jornades de Ciutadania Cultural, organitzades pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell amb la coordinació acadèmica del Grup de Recerca Ciutadania Cultural de la UIB. Hi participaran destacats especialistes que aportaran els seus coneixements sobre els conceptes d’islam, islamisme i gihadisme, i sobre la problemàtica de la convivència de cultures a Mallorca.

«Oferir espais de debat i de reflexió per aprofundir en les arrels de la nostra societat i ser capaços d’analitzar els canvis culturals en els quals estam immersos per augmentar el coneixement i poder interactuar més enllà de les pors i dels tòpics. Volem parlar de convivència, de conèixer-nos uns als altres perquè no construirem res sòlid ni consistent si feim diferències entre mallorquins d’origen i mallorquins d’arribada». Aquests són, en paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, alguns dels objectius que persegueixen aquestes Jornades de Ciutadania Cultural.

Les Jornades, coordinades per Joan Mir des del Grup de Recerca Ciutadania Cultural de la UIB, estan estructurades en dos blocs: Què convé saber, a Mallorca, de l’islam, l’islamisme i el gihadisme? i La Problemàtica de la convivència de cultures a Mallorca, amb la participació d’experts com Pere Perelló, director general d’Emergències i Interior del Govern Balear i autor del llibre 'Viure a la frontera', Lluís Paradell, Ramon Sargatal, Nicolau Roser, Eduard Vinyamata i el mateix Joan Mir. Unes sessions, que se celebraran divendres, i que donaran pas, dissabte, a un segon bloc de continguts que s’iniciarà amb la conferència 'La idea d’Europa' de George Steiner, dramatitzada per Óscar Intente i Ferran Martínez, per donar pas a la presentació del llibre 'El vel, deure islàmic o costum prehistòric', de mans de la seva autora Lamia Karray, entre d’altres.

«La Universitat explica els ensenyaments reglats a partir d’unes programacions determinades», explica Joan Mir, «però és a través de jornades d’aquest tipus com podem abordar fenòmens actuals que sorprenen i que no estan en els plans d’estudi. Del que es tracta és que la reacció front a la immigració i, especialment, cap a conceptes com islam, islamisme i gihadisme no sigui una reacció primària des del populisme, des del racisme, sinó que coneixent bé el fenomen les respostes llavors són més matisades i encaminades a evitar el conflicte».

Les jornades són gratuïtes i estan obertes al públic en general, des de professionals que fan feina amb el fenomen migratori fins a persones interessades en la realitat islàmica a la nostra illa. La voluntat del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca és dotar de continuïtat aquest projecte per, amb la col·laboració de la UIB, apropar el coneixement i la reflexió al conjunt de la societat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tià, fa mes de 7 anys


Supòs que els cromanyons, o sia nosaltres, som unes creatures menyspreables, indignes de viure damunt la Terra, perquè, presumiblement, vàrem contribuir a l'extinció dels neandertals.

Contiuem enrere, per aquest camí, i ens trobarem que tot ésser que habiti aquest planeta és un criminal, i això tant si és animal com si és vegetal. O microorganisme i tot.

Seny, senyors, seny, que de cervell en venen.

Valoració:2menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 7 anys

Se ha de escriure mahometans i mahometisme que són els seguidors de Mahoma i que no té res a veure a lo que se diu submís.

Totes aquestes "autoritats" manipulen la història o són ignorants de la realitat del mahometisme, una ideologia que ha exterminat a tot arreu on ha posat el peu.

Valoració:2menosmas
Per Cert, fa mes de 7 anys

Feixisme i Gihadisme són la mateixa doctrina aplicada a incultures difetents .Es creuen que ells són d'una raça superior i que per tant, han d'eliminar els altres i prender-los-ho tot.
Exactament el mateix.

Valoració:4menosmas
Per ¿?, fa mes de 7 anys

¿Cómo que la Y no ecisteix (sic), si la veo por todas partes?

O sea que si el Baleares, no existiese lo tendrían que inventar. ¡Toca ferro!.

Por cierto, ¿cuándo trabajas?.

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 7 anys

Avui he après una nova paraula: Gihadisme. Jo deia Yihadisme, però és incorrecte perquè la "Y" en Català no ecisteix.
dBalears, si no existíssiu vos hauríem d'inventar, malgrat els enemics de la nostra cultura, facin de tot perquè no funcioneu.

Valoració:4menosmas
Per M, fa mes de 7 anys

@Ropit: Jo crec que els moros, cinc-cents anys abans de la Conquesta del Rei en Jaume, foren moltíssim més genocides. I basta comprovar com esencara s la actuslitat, se conserven molts edificis.àrabs, i també sabem que molts moros es quedaren a viure a Mallorca, el que vol dir que np acabaren en tota la població. Però en canvi de la època bisantina i anteriors, tan sols queden els fonaments d'uns poquets edificis, el que vol dir que van arrassar amb tot i tothom que trobaren.
Però a aquests que assalten el digital cada dia i a totes hores, no els interessa la Història, sinó que intenten escampar un coverbo que s'han tret de la mànega, només per acabar amb les nostres arrels
Són uns fanàtics, uns incults i uns maleducats.I awuesta mentida que escampen, pot ser molt perillosa per la gent.

Valoració:4menosmas
Per Joanet, fa mes de 7 anys

No se fa 400 anys, pero ara mateix l´unic genocidi que veig es el genocidi cultural del PP contra tot el que no sigui toros i no estigui escrit o parlat en espanyol.

Valoració:6menosmas
Per Ropit, fa mes de 7 anys

El Rei en Jaume fou tan genocida com ho foren els moros 500 anys abans.
Y els Reis Catòlics, y el Cid, y Cortés, Pizarro, Almagro, Valdivia, Lope de Aguirre, Alvarado, etc., a América. O no?

Valoració:5menosmas
Per Rates, fa mes de 7 anys

Bernadet i la incitació al terrorisme, per part de la extrema dreta.
Si a això ho diguessin els nostres, faria molts d'anys que serien a la presó, condemnats almenys a quaranta anys, però encara no ens hem posat a denunciar-vos i no sé a que esperam.
El Rei en Jaume, fou tan genocida com per exemple Don Pelayo.
A que no t'agradaria que diguéssim.que Don Pelayo era un genocida?
Poques vergonyes! Rates destructores de lo nostro!

Valoració:7menosmas
Per bernadet, fa mes de 7 anys

Però... podem seguir adorant el nostre Rei En Jaume o l'hem de considerar un genocida menyspreable?

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente