cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
22°

Ripoll: «Llull s’hauria inspirat en Son Espases»

Maribel Ripoll és la nova Comissària Autonòmica per a l’Any Llull. | dBalears

Maribel Ripoll (Palma, 1977) és la nova Comissària Autonòmica per a l’Any Llull. Doctora en Filologia Catalana i experta en l’obra de Ramon Llull, ens parla de la vigència del Doctor Il·luminat i de la programació d’actes per commemorar-ne els 700 anys de la mort.   

-Per a què ens serveix avui dia Ramon Llull?
-Per entendre el món, per tenir una visió de com funciona tot plegat, de quin és el sentit de l’existència. Ens pot ajudar a entendre que moltes de les preguntes que ens feim actualment eren les mateixes preocupacions de l’home medieval. 

-El reconeixement del Lul·lisme a casa nostra és realment el que es mereix, no hi ha una certa mancança institucional i acadèmica?
-És una qüestió que lamentablement es repeteix cíclicament. A nivell institucional és cert que el reconeixement és molt migrat, el suport i les aportacions són escasses en tots els sentits. El fet de no tenir un Any Llull previst amb almenys dos o tres anys d’antelació i amb un calendari d’actuacions sòlid, a nivell institucional, ho fa evident. Acadèmicament és una altra història: malgrat les mancances econòmiques, que no hi ha uns convenis estables que garanteixin una continuïtat dels projectes i de la formació dels investigadors, hi ha tot un seguit d’estudiosos que, des de Mallorca, fan feina en la recerca, l’edició i la difusió de l’obra lul·liana, i que col·laboren activament amb els centres d’investigació internacional. La llacuna més greu, això no obstant, és en les escoles i instituts de secundària i, també, en els mitjans de comunicació, que no sempre es fan ressò de les aportacions realment científiques i remarcables.

 -Quins seran els actes més importants de l’Any Llull?
-Ara mateix estam elaborant un calendari d’actuacions perquè ens hem trobat amb una manca de planificació important. D’una banda, hi haurà el congrés d’obertura de l’Any, organitzat pel Bisbat de Mallorca conjuntament amb les quinze institucions internacionals dedicades a l’estudi de Llull. D’alta banda, intentarem sumar esforços amb Catalunya i València perquè puguem compartir bona part dels esdeveniments teatrals, expositius, musicals i literaris. En aquest sentit, ja hem realitzat algunes sessions de feina amb Joan Santanach, comissari de l’Any Llull a Catalunya i investigador del Centre de Documentació Ramon Llull de la UB.

 -De quina dotació disposa la conselleria per celebrar els actes?
-De moment hi ha una quantitat que permet assumir els actes més immediats. Els pressuposts per al proper exercici no estan aprovats i per tant encara no hi ha una quantitat definida.

-Què creu que diria Llull si anàs a la Real i es trobàs amb l’hospital de Son Espases?
-Diria que l’home sempre travela amb la mateixa pedra i que no es fa prou cas del que ell mateix ens explica. Un governant està al servei del poble, per la qual cosa ha de prioritzar el bé comú per sobre de qualsevol altre interès. Un hospital pensat per al benefici directe d’uns pocs, que ofega econòmicament una comunitat durant trenta anys i que no està pensat per a la funció principal que té un hospital com és guarir els malalts, per a Llull no tindria cap raó de ser. S’hi hauria oposat fermament, segurament aquest cas de Son Espases li hauria servit d’exemple per a alguna de les obres més famoses com el Romanç d’Evast e Blaquerna o el Llibre de meravelles.

-Què suposarà el procés de canonització del beat i la futura declaració de doctor de l'església?
-Suposarà un impuls en la recepció de l’obra, sobretot internacionalment. Ramon Llull estarà al mateix nivell que altres autors europeus com Tomàs d’Aquino o Bonaventura, cosa que hauria d’impulsar-ne la investigació en tots els nivells i en més centres universitaris. Sobretot, suposarà restituir-li la dignitat. Ja mort Llull, i arran de la falsificació d’alguns passatges de l’obra per part de l’inquisidor Nicolau Eimeric, va ser considerat sospitós d’heretgia, ell que precisament sempre sotmetia cada un dels seus  llibres a l’ortodòxia de l’Església i que proposava establir uns ponts de diàleg amb tothom. Aquesta taca d’heretgia ha provocat, històricament, que la seva vàlua fos posada en dubte, que fos considerat com algú tocat de l’ala que tenia unes teories estranyes. Llull mai va qüestionar ni l’autoritat reial ni l’autoritat papal, va ser una acusació del tot injusta. 

-De Ramon Llull es quedaria amb...
-Amb l’aportació lingüística i literària: en un moment que el llatí era la llengua culta, Llull va fer servir la llengua catalana per a tractar tots els camps del saber. Va pensar en públics diversos, per la qual cosa s’hi va adaptar lingüísticament (va escriure en català, en àrab i en llatí) però també estilísticament (va escriure tractats tècnics, però també narracions, poesia, proverbis, etc.), conscient que fer servir només el llatí limitaria moltíssim la difusió de la seva obra. D’aquesta manera, la nostra llengua va entrar en els circuïts literaris i científics, es va convertir en una llengua de cultura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per metge de Son Espases, fa mes de 8 anys

Doncs jo, com a professional que era de Son Dureta i ara a Son Espases, estic totalment d'acord amb el que diu. I com jo, molts altres professionals. I ho sé perquè hi vaig cada dia i conec l'opinió dels meus companys, majoritàriament en contra del projecte especulatiu i de corrupció que ha endeutat la nostra Comunitat amb una llosa hipotecària que ens costa molt de pagar. Tots els que defensen l'actual projecte de Son Espases haurien d'anar a veure la primera pedra del projecte de reforma de Son Dureta, col·locada pel ministre de Sanitat Romay Beccaria i reflexionar, ni que fos una mica.

Valoració:9menosmas
Per salvemlareal, fa mes de 8 anys

La plataforma Salvem La Real varem fer tot el que poguerem per evitar aquest desastre de projecte però el PP ho va posar en marxa il·legalment i després el PSOE ens va traicionar. No estavem en contra d'un hospital, però si contra aquesta malifeta a la terra i als seus ciutadans. Ramón Llull era una de les nostres fonts de pensament i inspiració.
Enhorabona pel teu nomenament i que Ramón Llull ens doni la llum que a molts els hi manca.

Valoració:17menosmas
Per HUSE, fa mes de 8 anys

Quin gran doiot ! De veres, creu que Son Espases no està pensat per els malalts ? Com a professional d'aquest centre em sent ofès quan sent aquestes tonteries. Llull, que era un científic i probablment estaria orgullós de tenir a la seva terra un gran Hospital com aquest. Seguir mesclant Son Espases amb els corruptes, és un greu error. Que jutgin a qui sigui, però Mallorca s'ha de sentir orgullosa d'una vegada del seu hospital

Valoració:-19menosmas
Per miquel seraa, fa mes de 8 anys

M'ENCANTA MOLT TOT EL K DIUS DEMUNT EN RAMON LLULL, MARIBEL.
ESPEREM K L'ANY LLULL, SIGUI MOLT MÉS K'UN ANY DEDICAT A LA SEVA FIGURA DINS UN MÓN, TOTALMENT CORRUPTE !!
NO HO TROBES ??

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente