muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

La Conselleria de Participació, Transparència i Cultura fa balanç dels 100 primers dies de govern

El passat dissabte dia 10 es varen complir els 100 primer dies del nou Govern de les Illes Balearsb i la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura ha volgut fer balanç amb la publicació online de les principals accions duites a terme en els seus àmbits: Participació i Transparència, Cultura, i també Política Lingüística, Esports i Joventut.

Participació i transparència

En matèria de participació i transparència es publiquen de manera setmanal les agendes dels consellers i conselleres i, per primera vegada, també s'ha publicat la llista d'assessors contractats i els seus currículums.

Ara, asseguren, «s'està treballant en l'elaboració d'un codi ètic de bon govern» amb la participació dels alts càrrecs i eventuals.  La finalitat d'aquest codi és «identificar les conductes i comportament exigibles als alts càrrecs i personal eventual per tal de promoure l'exemplaritat a través de la integritat i, en última instància, recuperar la confiança dels ciutadans en les seves institucions».

També fan feina en «la redacció de la llei de consultes i la llei de creació de l'oficina de lluita contra la corrupció», que es vol posar en marxa l'any que ve; la implementació dels projectes de carpeta documental i digitalització; el disseny d'un pla de participació de llarg abast; l'anàlisi de la situació actual de la transparència a tots els àmbits de la CAIB; el compliment de la llei de transparència amb l'elaboració d'un formulari d'accés a la informació i l'adopció de les competències del recurs pel dret d'accés a un òrgan propi de la Comunitat. A més, estan col·laborant en la recuperació del Consell Econòmic i Social.

Política lingüística

De moment, s'ha fet feina per a recuperar l'estructura i els recursos -humans i econòmics- que necessita la direcció general per poder funcionar.

S'ha recuperat el contacte amb entitats i associacions compromeses històricament amb la defensa i la promoció de la nostra llengua: OCB, STEI... També s'ha recuperat el contacte amb la UIB, així com el reconeixement i la funció que li correspon com a màxima autoritat lingüística a les Illes Balears (que ha propiciat, per exemple, la recuperació del Llibre d’estil i l’ús de l’article literari en els registres formals a IB3).També s'ha convocat el Consell Social de la Llengua Catalana, després de quatre anys d'inactivitat.

Ara es fa feina, juntament amb els serveis jurídics de la UIB, en la redacció d’un conveni per a l’assessorament lingüístic a IB3.

Cultura

S'ha reactivat la celebració del 700è aniversari de la mort de Ramon Llull i s’ha nomenat Maria Isabel Ripoll comissionada autonòmica per a la commemoració balear. «La recordança de la nostra figura més universal, i també més polièdrica —essent literat, filòsof, teòleg, científic i creador del català literari medieval—, esdevé una oportunitat de fer visible la realitat balear dins l’esfera global», afirmen.

Actualment, es treballa en potenciar els centres propis (biblioteques, arxius i museus); s'ha participat en les fires d’Arts Escèniques i Musicals de Tàrrega, Osca i Manresa; s'aposta per una Orquestra Simfònica Illes Balears 'Ciutat de Palma' on hi tenguin cabuda «totes les institucions implicades amb la cultura»: el Govern, els Consells Insulars i Ajuntament de Palma; treballen amb els Consells Insulars, segons la web, «per un model de cultura participativa per optimitzar els recursos, retornant la cultura al lloc que li pertoca dins la societat».

Joventut

S'ha recuperat el Consell de la Joventut «com a màxim òrgan de canalització de la participació dels joves en el desenvolupament polític, econòmic, social i cultural». Dia 31 d'agost es va iniciar el procediment d’elaboració del decret que permetrà la creació del Consell de la Joventut i establir les normes bàsiques d'organització i funcionament.

Ara es treballa en un procés participatiu «amb entitats, professionals, consells insulars i ajuntaments per aconseguir un Consell de Joventut més sòlid». També s'ha constituït la conferència sectorial de coordinació de polítiques de joventut amb els consells insular i ja s'han mantingut reunions amb entitats i amb regidors de joventut.

Estan treballant per recuperar la comissió interdepartamental de joventut. Estan recuperant programes propis d'IBJove (Infojove, Art Jove, Carnet Jove, Participació, Observatori de la Joventut) i amb ells, «el potencial tècnic dels professionals de l'Institut». En aquest sentit, elaboraran un pla a 4 anys de desenvolupament dels diferents programes, «amb la intenció de dotar-los adequadament, aprofitant tot el potencial tècnic del servei».

Esports

En coordinació amb els Consells Insulars, s'ha iniciat un procés per implementar un programa per treballar l’educació en valors en l’esport escolar federat. El 18 de setembre es va fer una primera reunió de coordinació amb els directors insulars d’esports de totes les illes per posar en marxa un programa de valors esportius en edat escolar. El 6 d’octubre la Comissió Tècnica Permanent d’Esports va començar a treballar en els mecanismes concrets per aplicar aquest programa a les competicions d’esport escolar federat de les Illes Balears.

De cara al futur, es vol posar en pràctica un programa «per treballar l’educació en valors en l’esport escolar federat per lluitar contra la violència a l’esport i per fomentar valors com la solidaritat, el joc net, la tolerància, el respecte, la cooperació, el treball en equip...». També, diuen, treballaran «per millorar la qualitat educativa dels esportistes d'alt nivell». És per això que han elaborat un informe tècnic sobre l’estat de les instal·lacions del l’IES CTEIB (Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears), que ara mateix són «precàries i insuficients». Ja han iniciat els tràmits amb l’Ajuntament de Palma per aconseguir que el poliesportiu Prínceps d’Espanya tengui llicència d’activitats. L'objectiu és «construir un nou centre educatiu que millori les condicions dels alumnes-esportistes d’alt nivell de les Illes Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ALM, fa mes de 8 anys

Per donar exemple de bon ús lingüístic s'ha d'haver estudiat a bastament la llengua, cosa que no han fet molts dels qui l'escriuen com millor els sembla, i que en moltes ocasions no encerten. En aqueix cas de desdoblement per gènere, bastaria el sentit comú, però aquest no abunda gaire.

Valoració:5menosmas
Per Jaume Corbera, fa mes de 8 anys

¿Per què posau "consellers i conselleres" i en canvi no posau "assessors i assessores"? ¿Que no veis que és una incoherència? Com que aquest desdoblament per gènere és antinatural, només hi pensau la primera vegada, i llavors ja us n'oblidau. Defensar la llengua és també usar-la correctament, i correcte és usar el plural "consellers" com a ambivalent per als dos gèneres, i no fer aquesta artificiositat de "consellers i conselleres". Per favor, donau exemple de bon ús lingüístic!

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente