algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

El filòleg Joan Veny, 47è Premi de les Lletres Catalanes pel seu «compromís amb la llengua»

El filòleg campaner és una de les veus més prestigioses en Dialectologia d'arreu dels Països Catalans.

| J. Busquets

El catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Veny i Clar, que avui ha estat guardonat amb el 47 Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, és un erudit en l'àmbit de la dialectologia i l'edició de textos i dirigeix des de fa anys amb Lídia Pons l'Atles Lingüístic del Domini Català.

Nascut a Campos (Mallorca) el 22 d'agost de 1932, Veny i Clar va estudiar a la Universitat de Barcelona i també va estar a les de Lovaina i Poitiers, doctorant-se en Filologia Romànica l'any 1956 amb una tesi sobre els paral·lelismes lèxics en els dialectes catalans.

Compromès des de sempre amb la llengua pròpia de les Illes, Veny ha trepitjat el territori i ha emplenat centenars de fitxes, seguint el mestre Joan Coromines, a qui ha qualificat de «gran geni de l'etimologia no només catalana i hispànica, sinó europea i mundial».

Veny, igual com Coromines, és capaç de conèixer com es denomina una determinada paraula a tot el domini lingüístic, de nord a sud, d'est a oest, i no amaga que ha gaudit al màxim «del treball immens de l'estudi de les paraules».

Sempre atent, destaca que ha estat motiu d'alegria trobar «una paraula nova en un petit dialecte» o bussejant per totes les que apareixen de la mà d'altres llengües.

President del Consell Superior del Termcat fins a l'any 2014, ha lloat el treball que duu a terme aquest organisme a l'hora d'incorporar vocables o fer el seu seguiment.

En aquest punt, ha recordat que, quan Pequín va organitzar els Jocs Olímpics l'any 2008, una delegació d'aquella ciutat va viatjar a Barcelona per conèixer el treball del Termcat en el relacionat amb els esports de les olimpíades.

Ocupat per la llengua, també es mostra preocupat pel seu futur, en uns moments que ha qualificat de «difícils».

Encara que no sigui conegut pel gran públic, Joan Veny ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües i ha participat en nombrosos congressos internacionals.

És autor de llibres com «Estudis de geolingüística catalana», «Els parlars catalans», «Introducció a la dialectologia catalana» o «Llengua i entorn natural».

No obstant això, és especialment reconegut pel seu treball al capdavant de l'Atles Lingüístic del Domini Català, un programa de recerca sobre la llengua catalana, centrat en la diversitat dialectal, que té com a objectiu el tractament informàtic i la publicació del material lingüístic i etnogràfic procedent de 190 localitats de tot el domini lingüístic.

També presideix des de 1999 l'Atles Linguistique Roman a Grenoble (França), així com la Comissió de l'Estàndard Oral Lèxic, i és codirector de la revista d'Estudis Romànics.

Al Premi d'Honor de les Lletres Catalanes suma la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1997), la Medalla d'Honor i Gratitud del Consell de Mallorca (2001), el doctor honoris causa per la Universitat de València (2008) i el Premi Ramon Llull del govern de les Illes Balears (2009).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per de risa, fa mes de 8 anys

He comprado un producto de farmacia fabricado en Mataró (Cataluña). Las instruuciones estaban en SIETE idiomas. El catalán ni estaba si se le esperaba, como es normal. Lo más seguro es que el fabricante haya dicho para si mismo: ¿Si lo pongo en español, para que conyos voy a gastar más tinta?. Me entra la risa floja solo pensar que uno de los adoctrinados que pululan por este foro tenga necesidad de dicho producto. Tendrán que leer las instrucciones en zulú o en castellano. Si usan el idioma de la "Meseta", tendrán problemas muy gordos.

Valoració:1menosmas
Per ancara, fa mes de 8 anys

Pues sino lo sabes, intenta averiguarlo. Ancara hi ets a temps.

Valoració:0menosmas
Per No sé perque te contest, fa mes de 8 anys

Si la enveja fós tinya, molts durien barret.

Valoració:8menosmas
Per Jaume, fa mes de 8 anys

Roma no pagaba traidores. Se ve que Barcelona sí.

Menea la cola el can, no por ti, sino por el pan.

Valoració:1menosmas
Per Copinya, fa mes de 8 anys

Un premi ben merescut. Tots els llibres que he llegit del Dr. Veny són una font valuosíssima de coneixements i, a més, escrits amb amenitat.

Valoració:9menosmas
Per Joana, fa mes de 8 anys

La meva total i merescuda enhorabona!
A més, tenc l'orgull que hagi estat professor meu a la Universitat de Barcelona (aula7, a la planta de baix?)
Un gran MESTRE.

Valoració:11menosmas
Per ANTELM, fa mes de 8 anys

Enhorabona Sr. Veny

Valoració:19menosmas
Per Tià, fa mes de 8 anys


Ho repetesc: tota l'admiració per al meu paisà (que havia escrit, malament, amb dièresi).

Quina enveja que fan persones així a elements baixos, que hauran passat per aquest món sense haver fet res de bo ni interessant. La gelosia els fa vomitar verí.

Tenc a ca meva, com un tresor, el Regiment de Pestilència, de Jaume d'Agramont, editada i comentada per en Joan Veny fa molts d'anys. El llibre d'aquell metre del segle XIV tracta de la manera d'intentar prendre cura dels malalts de pesta en ocasió de la Pesta Negra que va assolar Europa aquell segle.

És una obra interessantíssima.

Valoració:17menosmas
Per paisanet, fa mes de 8 anys

Tens raó. Hi ha més rates de ses que suposes i potser millor (o pitjor) a prop teu.

Valoració:-19menosmas
Per res, fa mes de 8 anys

La mès afectiva enhorabona Senyor Joan Veny, molts de campaners i mallorquins ho celebram en vòs orgullosos i contents.
@ paisanet, si no ho hets, no fassis de foraster, ja basten les rates de clavaguera que hi ha per aquí.

Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente