cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Una mostra a Campos ressegueix les passes dels monjos bizantins de Cabrera

| F. MARI

Fa més de tretze segles va existir a Cabrera un monestir de monjos del que just es coneixia la seva existència gràcies a una carta conservada del papa Gregori Magne de l’any 603 d.C.

Des de fa 15 anys, un equip d’arqueòlegs coordinat per l’Ajuntament de Palma ha realitzat treballs de prospecció i excavació que han permès començar a conèixer com va ser aquella comunitat monàstica, i els seus resultats es poden veure a partir d'avui a Campos, al Casal de Can Pere Ignasi, fins al 23 d'abril.

La mostra serveix també per a contextualitzar les Illes en el món monacal cristià dels segles V al VIII d.C.

Aquella fou una de les èpoques més fosques i desconegudes de la història de les Balears, uns territoris cristians enmig de la mar, dominats primer pel regne Vàndal i, tot seguit, per l’Imperi Bizantí, just abans de viure el desembarcament de l'Islam a l'arxipèlag.

Activitats
L'èxit d'aquesta exposició, que explica una part menys coneguda del nostre passat col·lectiu sembla assegurat, després del seu pas per la capella de Sant Marc del castell de Bellver, on en tres mesos més de 90.000 persones acudiren a visitar-la.

En paral·lel, està previst realitzar l'exposició documental “Evolució històrica del Migjorn de Mallorca i basílica paleocristina de Son Fadrinet”, i les conferències “El monestir de l’illa de Cabrera” a càrrec de Mateu Riera Rullan, i “Els recursos alimentaris dels monjos de Cabrera”, a càrrec de Damià Ramis Bernad, com també tallers familiars i una visita guiada a l’arxipèlag de Cabrera.

El tinent de batle de Cultura de Palma, Fernando Gilet, i el president de la Mancomunitat del Migjorn, Joan Juan, tenen previst assistir a l'esdeveniment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A Atrezzo, fa mes de 9 anys

I què me dius de una tal Baleria?
Era Valeria, nom llatí o era Baleria per una sintesi de Balearia?

Valoració:-4menosmas
Per Atrezzo, fa mes de 9 anys

Noltros pertanyíem a l' Imperi Romà d'Orient, perque el General Belissari va conquerir les nostres illes. Per tant, abàns de la invassió àrab noltros erem part de l' Imperi Bizantí i parlavem Grec. Als pobres gonelles se'ls acaba de morir la excusa per inventar-se l'arrrel del seu idioma Balear, el Romàn Balea.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente