algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

El Govern abandona les restes de Son Espases

23842
Els arqueòlegs col·locaren les estructures. Avui són plenes d’herbes.

Després de tres anys d’excavacions arqueològiques, protestes per preservar el patrimoni i intenses investigacions, les restes romanes localitzades als terrenys de Son Espases estan avui en l’oblit. Mentre que la comunitat científica internacional s’interessa pels informes dels arqueòlegs que treballaren als terrenys de l’hospital, el Govern de José Ramón Bauzá no pensa fer res per preservar-les. Així, les estructures del que fou la fundació de la Ciutat de Palma per part dels romans en el segle II aC estan avui plenes de males herbes i sense cap tipus de senyalització ni panell explicatiu.

L’IB-Salut confirmà a aquest diari que no té previst fer-hi cap intervenció ni tampoc el centre d’interpretació previst a les cases de Son Espases Vell, que havien de contextualitzar i divulgar la feina feta per l’equip d’arqueòlegs entre el 2007 i el 2010. És més, l’IB-Salut apunta que, de moment, no es continuaran les excavacions a l’indret on els experts suposen que hi ha vestigis d’un santuari d’època talaiòtica final de base oxidal.

El 9 de maig del 2007, un equip d’arqueòlegs encapçalat per Marilena Estarellas, Pep Merino i Francisca Torres començaren les tasques d’intervenció arqueològica després d’intenses protestes ciutadanes que denunciaren la destrucció de restes als 27.300 metres que foren remoguts sense control arqueològic. L’equip d’experts treballà a l’indret fins al maig del 2010 i excavà un total de 62.000 metres quadrats. Amb aquests treballs, localitzaren unes estructures del primer assentament a Palma, datat d’entre els anys 75 i 70 abans de Crist. Per tal de poder continuar els treballs de l’hospital de referència, l’IB-Salut demanà moure el jaciment i col·locar-lo devora les cases velles de Son Espases, on s’ubicaria un centre d’interpretació arqueològica de l’indret. L’equip tècnic, doncs, mogué, una a una, les pedres i les col·locà en la mateixa direccionalitat i forma que havien estat localitzades per tal que la interpretació del que eren els carrers i les cases d’aquell primer assentament romà fos la correcta. Avui, però, les estructures són plenes de males herbes i estan en l’oblit de les administracions públiques.

Tot i això, cal apuntar que l’equip d’arqueòlegs continua encara ara treballant en la investigació de l’indret i aquest cap de setmana han presentat tres comunicacions respecte d’aquesta qüestió durant les Jornades d’Arqueologia de les Balears. I és que en aquests terrenys fou on s’assentaren les tropes romanes liderades per Cecili Metel i on es realitzaren els ritus fundacionals de Palma, que començaren cap al 110 i 112 aC i es perllongaren fins al 60 dC. Un anell d’or d’un patrici i una plomada, que marcava la zona zero des d’on partiria la ciutat, en són els màxims exponents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per miquel julia maimo, fa mes de 11 anys

realment una autentica vergonya. pero que esperau d´un govern de dretes. això i moltes coses pitjors. CANALLES

Valoració:0menosmas
Per Pere, fa mes de 11 anys

Cada vegada més incultes, i evidenemente, cada vegada més controlables.

Valoració:1menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

Això demostra el fet que no els importa res els passat de la nostra terra. Sense un passat es pot manipular el futur.

Valoració:4menosmas
Per amic, fa mes de 11 anys

La gent de la societat cvil que va fer calaix amb aquesta obra hauria d'ésser capdavantera per oferir-se a pagar tot o part de la despesa. Em vé al cap el nom d'un tal Seguí, arquitecte, que va cobrar els terrenys a preu de canari jove. El tenc per un homo de seny i amb una estimació de cap a Mallorca que justificaria per si sola la seva aportació mil·lionària

Valoració:3menosmas
Per Ciutada, fa mes de 11 anys

Si el toro d,osborne es caigues no passeu pena que hi hauria doblers i faltaria temps per tornar aixecar-lo. DIGUEM PROU!!!

Valoració:8menosmas
Per Pedro, fa mes de 11 anys

Si continuen gratant, trobaran les restes de l'estat del benestar, això ja ha passat a la història.

Valoració:7menosmas
Per el cruzado, fa mes de 11 anys

No hay quien os entienda los restos romanos estan aqui desde hace siglos ahora hay que priorizar el gasto o tenemos que cerrar otra planta del hospital para ver que puñetas hacian los romanos por aqui, ya tendremos tiempo de hacerlo mas adelante que parece mentira que no os hallais dado cuenta de que hay gente que lo pasa muy mal y vosotros metidos en mover piedras que no se marcharan de donde estan por mucho que las hierbas crezcan. Mejor emplear el dinero en dar de comer a una persona que no tiene que saber en que vasijas comian los romanos.

Valoració:-17menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys

Jo no som del PP, pero q va autoritzar Son Espases va ser el Pacte.

Valoració:-7menosmas
Per jrbs, fa mes de 11 anys

Que li importen als incults del Govern actual unes restes romanes.
Al PP (Partit Podrit) tan sols li preocupa el retenir el poder.

Valoració:12menosmas
Per Margalida, fa mes de 11 anys

Com ja ens té avesats, aquest Govern no està interessat per la cultura mallorquina, en cap de les seves manifestacions. En aquest cas, les arrels més antigues del poble. I consentiran tudar els doblers que ja s'hi ha invertit en feina ...

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente