cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

El Consell es desdiu i elimina les ajudes al suport genèric

24660
Les ajudes al suport genèric es començaren a donar a Balears l’any 1984, primer des del Govern i després des dels consells insulars. L’any passat Joan Rotger ja les eliminà. | C. CASTRO

El Consell de Mallorca tira enrere, per segona vegada, les ajudes promeses al suport genèric per a la producció editorial i fonogràfica en català. El mes de juliol passat, el conseller insular de Cultura i Esports, Joan Rotger, confirmava a aquest diari que ja tenien les bases enllestides i estaven a punt de publicar-les. Setmanes després, el discurs ha canviat per complet i ahir el Departament de Cultura del Consell reconeixia a dBalears que enguany tampoc no hi haurà ajudes per a l’edició en la llengua pròpia. Tot i estar previst a principi de legislatura, “no es podrà resoldre”, asseguraven ahir des del Consell.

Aquestes ajudes al Gremi d’Editoris i músics per a la publicació de llibres i discs en català es donaven a Mallorca d’ençà de 1984, primer des del Govern i després des del Consell de cada illa. L’any passat fou la primera vegada que no es va fer efectiva aquesta partida, que el 2010 arribava als 165.000 euros. Enguany tampoc no existirà.

El motiu d’haver eliminat de nou les subvencions rau que a hores d’ara el Consell “té altres prioritats”, apuntaven ahir des de la institució. Argumenten que “el Consell no genera ingressos propis i, atesa la situació actual, hi ha sectors més necessitats que aquest”, afegien. És més, des del Departament insular de Cultura asseguren que aquests ajuts, que enguany havien de tenir una partida de menys de 200.000 euros, “són molt diversificats” que tenen “una línia poc demandada”. En aquest sentit, consideren que no “afecten de manera definitiva” el sector. El Consell, però, no parla que aquestes ajudes sorgeixen a imatge del que feia la Generalitat de Catalunya i que tenia com a objectiu final la promoció dels llibres i la música en llengua pròpia.

La notícia no ha vingut de nou als editors que, resignats, confirmen que ja “ni l’esperàvem”. Tot i això, el sector recorda el mal moment econòmic pel qual passen, no només en la publicació de títols, sinó també amb la seva venda. “Les ajudes al suport genèric servien per publicar textos interessants, en català, però que no tenen una gran sortida comercial i que és important publicar”, explicava ahir Antoni Moll, de l’Editorial Moll. “De tota manera, l’any passat ja ho varen tirar enrere enguany ja ni hi confiàvem”.
De parer semblant es mostra Maria Muntaner, de Lleonard Muntaner Editors. Assenyala que decisions com aquestes de l’Administració “enfonsen una mica més el sector, a més d’anar en detriment de l’edició en català”, recordava. Malgrat això, Maria Muntaner és optimista a  l’hora de parlar del futur editorial i creu que la solució és “canviar de xip” i “cercar altres vies”, perquè amb l’Administració “no es pot confiar gairebé en res”, apuntava.

Els ajuts de mínims per al suport genèric a la producció editorial i fonogràfica –nom oficial de les convocatòries passades– suposava que el Consell comprava de manera directa el 50% dels llibres o discs que s’editaven sota aquesta convocatòria. Aquests després es repartien per les diferents biblioteques del Consell.•

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rosa, fa mes de 11 anys

El Consell pot subvencionar els grans hotelers amb els diners de tots els mallorquins, però en canvi no pot comprar llibres (a un preu escandalosament baixa) als petits editors. Capitalisme pur i salvatge.

Valoració:0menosmas
Per Just, fa mes de 11 anys

M'encanta el valor que tenen les seves paurales. Per justificar aquest canvi diran que no tenen diners, o qualsevol altra excusa barata. En canvi, per justificar el canvi de la llei de funcio publica, diran que l'han complert per que estava en el seu programa electoral. Fan el que els hi surt dels pebrots, i ja esta,

Valoració:2menosmas
Per ALM, fa mes de 11 anys

És ver que compraven els exemplars amb descompte del 50% del preu de venda al públic? Això seria escandalós!

Valoració:1menosmas
Per Volare, fa mes de 11 anys

Mentrestant, els policastres del PP que estan en llocs de política cultural continuaran mirant cap a un altre costat, però cobrant un bon sou a final de mes. Inútils, més que inútils!

Valoració:3menosmas
Per Astorat del nivell periodístic, fa mes de 11 anys

No compraven EL 50% sinó AL 50% del PVP i no solien passar del centenar d'exemplars.

Valoració:-1menosmas
Per jrbs, fa mes de 11 anys

Llegir?? Això dona vots? Al PP no llegim, gasta la vista.

Valoració:3menosmas
Per ALM, fa mes de 11 anys

El problema és que una gran majoria de la gent pensa que dels llibres no en posaran cap tros dins l'olla, i els polítics, en sa majoria poc afectats de cultura, pensen que trauran més rèdit polític dedicat els diners de què disposen a coses que consideren que a ulls del poble són més prioritàries. En aquestes circumstàncies, la cultura duu totes les de perdre.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente