nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.44°
13°

L’estació de Sóller comença a sargir el mural de Miró

El ceramista i escultor Joan Gardy Artigas supervisa el muntatge del conjunt ceràmic a l’estació ferroviària de la Vall. L’obra és una creació única d’uns 10 m2 basada en La Maja Negra

30580
Joan Gardy Artigas (esquerra) observa la col·locació de les peces per part de dos operaris del tren. | Lluc García - Ll.G.

El ceramista i escultor Joan Gardy Artigas (1938) supervisa aquests dies la instal·lació a l'estació del tren de Sóller del mural ceràmic que ha realitzat basat en l'obra de Joan Miró La Maja Negra. Aquest mural és una obra única d'uns deu metres quadrats i que ha estat realitzada per a aquesta finalitat als tallers de la Fundació J. Llorens Artigas, a La Gallifa (Barcelona). El mural s'inaugurarà el 16 d'abril durant l'actre central de la celebració del centenari del tren de Sóller.

Ahir, Gardy Artigas, fill del famós ceramista que treballà amb Joan Miró, supervisava personalment les primeres passes de la instal·lació, duita a terme per personal tècnic de l'empresa. Joan Gardy Artigas recordà que "amb motiu d'aquest centenari la companyia ferroviària volgué que l'estació de Sóller lluís alguna obra d'art que quedàs per a sempre i que il·lustràs aquesta magnífica relació ja existent entre Miró, Sóller i el seu històric ferrocarril".

El ceramista atengué aquest diari mentre estava en plena feina de muntatge i, mentre conversava, anava interrompent l'entrevista per donar algunes instruccions als operaris. "Es tracta d'un projecte conjunt amb la successió Miró, que n'ha autoritzat la reproducció. És una obra única realitzada als nostres tallers exactament amb la mateixa tècnica i amb els mateixos materials que utilitzava Miró", ens explicà.

Cal recordar que Joan Gardy Artigas col·laborà amb l'artista català en nombroses ocasions, començant quan era molt jove i gràcies a la relació que Miró tenia amb el seu pare. A finals dels anys cinquanta, elaborà els primers murals ceràmics amb Miró, com l'instal·lat a la seu de la Unesco, que també sortí dels forns de La Gallifa. "Miró estaria molt content de veure aquest mural a Sóller. Si no, estigues molt segur d'això, no hauria acceptat la feina".

Encara que el mural estarà format per 147 peces ceràmiques, la qual cosa suposa que no serà de gran format, la impressió que tindrà el visitant en mirar-lo serà d'amplitud i d'"impacte", diu l'artista. "Miró és una figura emblemàtica als cinc continents i, que jo recordi, en tot el món no hi ha un mural seu en una estació de ferrocarril", apunta, i remarca que aquest fet "contribuirà a la fama que té aquesta ciutat, que ja és gairebé tan famosa com Miró".

Altres projectes

Gardy Artigas fa feina ara en deiversos projectes per a les Balears, però "centrats en l'especialitat de l'escultura". Com a dada curiosa, cal ressenyar que la Fundació que dirigeix Gardy Artigas a Catalunya presta una especial atenció a les tècniques i estils de la ceràmica japonesa ja que, segons explica, "per aquesta cultura la importació de la ceràmica des de la Xina serví des del principi per crear art pur". Ara, gràcies a aquest nou treball, l'art donarà la benvinguda als viatgers del tren centenari i "mironià" de manera encara més directa del que ja ho fa amb les exposicions de Picasso i Miró, a més de les activitats que organitza la Fundació Tren de l'Art.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.