muy nuboso
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
14°

Les darreres panades a Bellver

Milers de persones tornaren a pujar ahir al castell palmesà per celebrar el diumenge de l'Àngel. El ball de bot, gegants, música i castellers centraren el programa d'activitats, que organitza la Federació de veïns. Tot i el bon temps, hi hagué menys concurrència de ciutadans que en passades edicions

D'ençà del 1981, el primer diumenge després de Pasqua el castell de Bellver es converteix en l'escenari idoni per menjar-se les darreres panades. És la celebració del diumenge de l'Àngel, antic patró de la ciutat, que ara s'ha convertit en objecte de pancaritat i que ahir congregà milers de persones fins a l'emblemàtica fortificació.
El bon temps acompanyà ahir la romeria de ciutadans, que a partir de les deu del matí pujaren a Bellver. Els més coratjosos ho feren a peu. Els altres, amb el servei gratuït de bus. Ja a dalt, la música, els jocs i els gegants donaven la benvinguda als ciutadans. Val a dir que, tot i el bon dia d'ahir, el diumenge de l'Angel d'enguany fou menys concorregut que el de l'any passat. Segons la Federació de veïns, organitzadors de la cita cultural i lúdica, més de 9.000 persones passaren per Bellver durant tota la jornada.

El grup infantil Cucorba fou l'encarregat de donar el sus a la festa amb les seves cançons. Després arribà el ball de bot de Xaloc i també l'àmplia comitiva de polítics, que en temps de precampanya tampoc no es perderen la festa. Ells sí que pujaren a peu amb el president, Francesc Antich, i la batlessa, Aina Calvo, al capdavant. Mateu Isern, acompanyat de Julio Martínez, també es deixà veure entre els assistents passades les dotze del migdia.
Ara bé, com sempre, el moment àlgid de la festa és la sortida de l'àngel en processó. La cercavila davallà les escales del castell al so de La manta al coll. A baix els esperaven els gegants de Son Rapinya, Son Sardina, Son Cladera, Son Espanyolet, Cort i el Consell. En total, foren deu gegantots, que dansaren amb la música de les xeremies i els tambors per la Pau. Després, arribava l'hora del dinar i tothom cercava una ombra per refugiar-se del sol. Un any més proliferaren les geleres portàtils i els entrepans, encara que s'hi veren nombroses panades, rubiols i crespells. Eren els darrers d'aquestes festes.

Ja al capvespre, l'afluència de públic havia minvat, però el ball de bot continuà vitenc amb el grup Herbes Dolces i l'actuació dels Castellers de Mallorca i els Al·lots de Llevant, que tornaren a captivar amb les seves torres humanes. Els més sorpresos foren els turistes, que no s'aturaven de demanar als assistents en què consistia aquella celebració. En realitat, ben pocs sabien respondre sobre els orígens del diumenge de l'Àngel. Per això, mateix la Federació ha editat més de mil llibrets amb un còmic explicant els orígens d'aquesta festa, que combina tradició amb lleure.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.