Arran de la recent proclamació del cant de la Sibil·la Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tots els mallorquins hem estat, i estam essent, testimonis d'un esdeveniment social i cultural sense precedents: la projecció global d'un fenomen local. Amb l'assoliment d'aquesta fita, la Sibil·la ha passat a "ressonar" arreu del món.
El procés institucional per arribar en aquest punt ha contribuït a dinamitzar el panorama cultural de Mallorca a partir d'un element patrimonial, la Sibil·la, fet que ha demostrat que té la capacitat de representar una gran part de la comunitat illenca.
Durant el llarg procés que ara s'ha resolt a favor de la Sibil·la, s'han alçat diferents veus que han representat, i represeten, les maneres d'entendre aquesta catalogació. Per una banda, els que estan a favor de consensuar una imatge unitària de la representació. I per una altra, els que estan d'acord en la candidatura com un reconeixement de la Sibil·la com a expressió que té infinitat de fórmules escèniques, musicals i vivencials.
En tot cas, aquest procés ha servit per dinamitzar la cultura local a favor d'un fenomen global (que és la Unesco), per incrementar el sentit de pertinença al territori i per encetar un debat sobre qüestions relatives al patrimoni oral.
A partir d'aquest moment, i després de les celebracions, les institucions responsables d'aquesta fita històrica, especialment el departament de Cultura del Consell de Mallorca, hauran de continuar treballant. A hores d'ara, la Sibil·la ja és coneguda arreu del món, la notícia ha rebut un tractament global, i això previsiblemente repercutirà sobre l'Illa.
L'assoliment de la Sibil·la Patrimoni Immaterial de la Humanitat ha servit per crear un món d'esperances i il·lusions. Mentrestant, el nou catàleg de la Unesco promou la Sibil·la arreu del món, fet que afavorirà canvis en la manera de com volem ser vists i representats devant la comunitat internacional, és un fet prou rellevant que cal preveure i, si escau, reconduir. Les institucions responsables, idò, ens hauran de fer reflexionar sobre el tractament que s'ha de donar a la projecció internacional del cant, sobre la manera que s'ha de projectar i, sobretot, quines pautes s'hauran d'assumir en el futur.
Musicòleg
bon dia! Ara que molts ens apropem pòc a les esglessies de Mallorca, fins i tor en arribar les festes de Nadal, van els d'afora Mallorca i terra de moros i ens declaren el cant de la Sibil·la patrimoni de l'Humanitat.Jo pens que les meves arrels son cristianes, com les de la majoria dels meus parents i veïnats. Trob que seria bó fer-ne un recionèixement popular des de la diversitat i el respecte a les creences.