El degà dels mestres pintors mallorquins i vicepresident de la Reial Acadèmia de Sant Sebastià, Joan Miralles Lladó, morí ahir a 99 anys després de passar una vida dedicada a la pintura. Can Fusimany fou el seu darrer aixopluc, en un estudi dominat per la serra de Tramuntana, Deià, i la mar oberta, des d'on l'artista plasmà les seves darreres creacions. Caracteritzat per la senzillesa de la seva obra, Joan Miralles ingressà a la Reial Acadèmia de Belles Arts l'any 1955 i el 1984 l'Ajuntament de Muro, la seva localitat natal, el va nomenar fill il·lustre i li va dedicar un carrer.
Per les sales i la clastra de can Fusimany es percep la ressonància d'anys i anys de vida, de concerts, de festes i tertúiles amb amics. És un lloc de remembrances, de descans i de records per al pintor i les seves amistats, que en tot temps pujaven a veure Miralles i escoltar les seves anècdotes, sempre tan expressives i oportunes.
Fou un pintor amb personalitat. Amb la seva mort, desapareix l'artista que desitjà la societat burgesa de l'Illa, a qui li agradava tenir a les seves sales bones el senyoriu i la nissaga d'alguns familiars pintats per ell mateix. La societat mallorquina i les entitats oficialistes sabien i coneixien que Miralles dominava la tècnica del retrat acadèmic. Així, entre els seus treballs trobam cavallers uniformats amb les condecoracions o bé amb jaqué. Són obres repartides pel Palau Episcopal, l'Ajuntament de Ciutat i altres consistoris de les Balears.
En l'obra de l'autor destaquen els retrats de respectables dames de senyorial presència, com el que va fer de Leonor Servera de March. La primera exposició de Joan Miralles data de 1941 i va ser al Cercle de Belles Arts, on mostrà natures mortes, paisatges i obres de caire històric i religiós. Ara bé, la temàtica d'aquest creador és molt variada: marines, paisatges, motius urbans, religiosos, natures mortes, interiors, etc. tots executat amb sensibilitat i mestria.
Ja de ben jove, Miralles va sentir una gran inquietud i es lliurà per complet a la pintura. Plasmà a les seves teles racons amagats, figures nues i horabaixes hivernals. L'any 2002, la galeria Vanrell en presentà una mostra antològica amb motiu del seu 90è aniversari. Les despulles de l'artista descansaran a partir d'avui migdia al cementeri de Deià, on també reposen l'escriptor Robert Graves i els pintors Antoni Gelabert i Bernat Sanjoan, entre altres personalitats. El funeral per la seva ànima tindrà lloc dilluns a les 20.30 hores, a l'església de Sant Francesc de Paula de Palma.