El cànon digital ha estat sempre envoltat de polèmica. Fou el juny del 2008 quan el Govern aprovà un cànon que fixà les taxes de 0,17 euros per CD, 0,44 euros per DVD, 1,10 euros per mòbils i PDA, i 3,15 euros per MP3. Des de llavors, les opinions respecte d'aquesta mesura han estat d'allò més enfrontades. Cal subratllar que els músics ingressaren per primera vegada el 2009 més doblers pel cànon digital que per la venda de discos. Per aquest motiu, la sentència emesa pel Tribunal de la Unió Europea el 21 d'octubre passat no és ni molt menys una qüestió trivial.
L'esmentat òrgan judicial va resoldre que el cànon no compleix la directiva europea i que l'aplicació indiscriminada és un abús. La conclusió va ser que aquesta taxa només es pot aplicar als particulars, però no a persones jurídiques. Per tant, les empreses públiques i privades quedaven exemptes de l'aplicació. Aquesta sentència del Tribunal de la Unió europea, que és una resposta a una petició feta per l'Audiència de Barcelona, ha provocat una allau de reaccions. Molts organismes públics es plantegen ara la possibilitat de reclamar que se'ls retorni l'import abonat en concepte de cànon digital. La Generalitat de Catalunya així ho va anunciar dimecres. "La Generalitat ha de seguir les directrius europees i la sentència de la UE deixa clar que l'aplicació del cànon per còpia privada als suports de reproducció adquirits per empreses, professionals i administracions per finalitats diferents de la còpia privada contradiu la normativa comunitària", va explicar Jordi Bosch, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Govern català.
La Federació de Municipis i Províncies governats pel PP, que representa els equips de govern de més de 3.300 municipis de l'Estat, va anunciar ahir mateix que demanarà a l'Executiu presidit per José Luis Rodríguez Zapatero que modifiqui l'actual Llei de propietat intel·lectual per tal d'eliminar el cànon digital. Així mateix, es va reinvindicar que tant la Societat General d'Autors i Editors -SGAE- com altres societats i institucions beneficiàries dels cobraments tornin als ajuntaments "el que han pagat idegudament".
Les opinions
La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon, manifestà que la qüestió del cànon digital "ja és en mans de l'edil d'Hisenda". Quant al fet d'aplicar la sentència del Tribunal de la Unió Europea amb caràcter retroactiu, Ramon va argumentar a favor de fer-ho així perquè "la sentència diu que s'ha fet una mala transposició de la legislació europea", així que el que s'ha fet fins ara "sí que hauria estat un model il·legal". La regidora volgué subratllar que aquesta polèmica no té res a veure amb "la necessitat de protegir els drets d'autor, la feina dels quals ha de ser reivindicada". "S'ha de ser molt escrupolós i no fer la sensació que tot pot ser gratuït".
Per part seva, el músic manacorí Joan Bibiloni indicà que les coses sempre s'han fet "en compliment de la llei". "L'SGAE és administradora dels drets d'autor i ha aplicat la llei. S'està frivolitzant sobre aquest tema i això no afavoreix la imatge del treball creatiu", va comentar. "Tothom ha posat el crit al cel amb el cànon digital i això no es fa amb altres temes", va continuar. Quant al que passarà a partir d'ara, després d'aquesta sentència, Bibiloni considerà "que s'haurà de complir la llei i recaptar els doblers dins la normativa vigent". El portaveu d'Espai Anticapitalista, Joan Pau Jordà, indicà que "la gent s'ha queixat de l'ús indiscriminat del cànon", i no de la seva existència. "Hi ha molts artistes que s'oposen a la feina de l'SGAE. No estam en contra dels drets d'autor, però consideram que hi ha altres maneres de defensar-los".
Jo, no els me crec