muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Fusió de cultura viva

La 13a Fira de Manresa tanca les portes després de quatre dies de propostes dedicades a la cultura popular. La de divendres fou la jornada forta quant a la participació balear en aquest esdeveniment

44360
Els menorquins S'Albaida, durant la presentació del seu setè disc. | C.Domènec

En l'art tot és tradició, pareix recordar la 13a Fira mediterrània d'arrel tradicional de Manresa, que tancà ahir les seves portes després de quatre dies de propostes dedicades a l'àmbit de la cultura popular. La tendència del festival ha estat potenciar els muntatges multidisciplinaris amb els llenguatges contemporanis de la música, el teatre, la dansa i el circ. La recuperació de l'espectacle Belmonte, estrenat l'any 1988 per la companyia dels ballarins Cesc Gelabert i Lydia Azzopardi, encetà dijous la programació de manera oficial amb un muntatge extraordinari, per la seva qualitat, sobre el món taurí. Si el futur dels braus és substituir la mort a la plaça per muntatges com aquest, que comptà amb la direcció musical de l'histriònic Carles Santos, tot haurà servit per a alguna cosa.

La jornada de divendres fou el dia fort de la participació balear a la fira. A l'estand de la Conselleria es presentà el programa d'actuacions de les Illes, amb la presència del director de Cultura, Pere Joan Martorell; el delegat de Teatre, Josep Ramon Cerdà; i la nova delegada de música, Catalina Ribot, acabada d'aterrar en el càrrec. "La meva idea no és tirar per terra tot el que s'ha fet fins ara. Vull continuar en la mateixa línia", explicà Ribot, qui assegurà que "m'apassiona la música tradicional i popular, voldria que no es perdés i, al mateix temps, que s'hi fessin innovacions". Un dels reptes de la delegada serà avaluar si el proper febrer la Conselleria viatjarà a Cannes per assistir al festival internacional Midem.

Els menorquins de S'Albaida, amb la col·laboració del flautista de Badalona Xavi Lozano, presentaren els temes del seu setè disc, titulat Soldemà. El projecte, dedicat a l'intercanvi entre cultures, els permeté actuar l'abril al festival Ollin Kan "Culturas en resistencia" de Mèxic. El Circ Bover representà al parc de la Seu Descobreix el circ, una passejada divertida i didàctica a través de la història d'aquest gènere. La Fornal d'Espectacles actuà dissabte a la biblioteca infantil del Casino, un magnífic edifici modernista situat a l'epicentre comercial de la vila, amb l'adaptació de la rondalla El Gegant, la donzella i el fill del pescador.

Els xeremiers, flautistes i tamboriners dels Sonadors dels Vuit Vents, amb l'esperit més clàssic del mot tradicional, es dedicaren divendres i dissabte a recórrer els carrerons més antics de Manresa en el format de cercavila. L'Associació Cultural Tramudança presentà diumenge a l'envelat de la plaça Europa el disc Tramudança vint-i-5 per celebrar el 25è aniversari del grup. Al marge de la comitiva balear, secundada per la conselleria d'Eduació i Cultura, el mallorquí Pep Tosar dirigí la companyia valenciana Teatre Micalet i oferí divendres al Conservatori Poseu-me les ulleres. L'obra recordà molt l'anterior Esquena de ganivet, sobre la vida i obra de Damià Huguet, però en aquesta ocasió girà al voltant de l'univers creatiu del poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés. El músic Miquel Gil formà part del repartiment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pau, fa mes de 13 anys
Moltes gràcies Tramudança per venir a reviscolar la fira.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente