algo de nubes
  • Màx: 19.99°
  • Mín: 13.1°
19°

Mirades a través del mòbil

El mallorquí Sion Fullana participa en la mostra de fotografies a través del telèfon Iphoneografia al centre d'art La Panera de Lleida

La tecnologia sempre ha anat lligada a la fotografia des del naixement d'aquesta art. Tot i això, l'habilitat de capturar imatges no està lligada a les capacitats tècniques de la màquina, sinó en la mirada del talent de qui la usa. Els telèfons mòbils són una eina usada per molts i la majoria dels terminals ja incorporen en la seva fabricació una càmera fotogràfica de major o menor qualitat. Més enllà de les capacitats tècniques de l'instrument, superiors en cada nova fornada, la Iphonografia (agafa el nom del popular telèfon d'Apple) cerca exhibir una personalitat pròpia dels temps actuals i ja ha rebut comparacions amb variants artístiques de culte de la fotografia com aquelles fetes amb càmeres Polaroid, les lents d'ull de peix o la lomografia. El mallorquí Sion Fullana, resident des de fa quatre anys a Nova York, ha aconseguit guanyar-se un reconeixement amb aquesta nova pràctica i ja ha exposat la seva obra a Berlín, Nova York, Madrid i des de fa unes setmanes es pot contemplar al centre d'art La Panera de Lleida en la mostra conjunta Iphoneografia.

La història es remunta al juliol del 2008, quan la seva parella li regalà el telèfon, un detall que per a Fullana arribaria a significar "un estil de vida". Les seves imatges pels carrers de Manhattan i el fet de compartir-les a través de la comunitat d'internet Flickr cridà l'atenció de diferents blogs de fotografia i tecnologia i fins i tot a revistes especialitzades, com Timeout NY i American Photo Magazine, per qui acabà realitzant encàrrecs puntuals.

Fullana revela que aquesta activitat té un parell de regles bàsiques: "es tracta de fer les fotos, editar-les i compartir-les, sempre a través del mateix terminal", i descriu diverses especialitats com "la fotografia abstracta o la fotografia de carrer".

Tot i ser una pràctica emergent, Fullana la defineix com un "fenomen global, en el qual pot participar gent de tots els racons del món a través de les xarxes socials". Les limitacions tècniques dels aparells són el gran atractiu perquè forcen l'enginy dels fotógrafs. El mallorquí opina que les fotografies fetes a través del telèfon "tenen un punt visual particular, interessant i diferent". També afegeix com a punt fort la manejabilitat del dispositiu, "molt més ràpid i senzill que carregar amb una càmera professional, les seves lents i la seva preparació". Això fa que la principal virtut d'aquesta fotografia sigui la immediatesa i la possibilitat de capturar imatges espontànies. "Aquesta és una manera de fer fotografia més discreta que t'ajuda a capturar moments més decisius de la naturalesa humana. Amb una càmera grossa, la reacció és diferent, més intimidada, però a un telèfon mòbil els retratats no donen tanta importància a la imatge que els puguis treure i si et veuen la seva actitud és més relaxada", explica Fullana.

El fotògraf conta dos secrets per aconseguir fer bones captures amb un d'aquests dispositius. "És molt important una localització ben il·luminada... i tenir un pols de cirurgià ajuda molt" i tenir en compte les properes tendències en aquest moviment. "Les fotografies a través del telèfon comencen a ser una eina important del fotoperiodisme i aquesta tendència creixerà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.