algo de nubes
  • Màx: 19.12°
  • Mín: 13.93°
19°

El Planeta de Camilo José Cela, a judici

Un cop finat l'escriptor, José Manuel Lara és acusat de plagiar un text de María Carmen Formoso i de posteriors coaccions

45450
Camilo José Cela, en una imatge d'arxiu | Efe

Tres dies després que Eduardo Mendoza recollís el premi Planeta 2010, José Manuel Lara Bosch es veu ara davant l'obligació de passar comptes amb la Justícia per uns fets relacionats amb el mateix premi, però, en aquest cas, de 1994. Una jutgessa de Barcelona ha dictat l'obertura de judici oral contra l'editor José Manuel Lara Bosch i l'editorial Planeta en relació amb el presumpte plagi d'una obra de l'escriptora gallega María del Carmen Formoso per part del ja finat literat Camilo José Cela en la novel·la La Cruz de San Andrés.

En la interlocutòria, la titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Barcelona, Eugenia Canal, decreta així l'obertura de judici per presumptes delictes "contra la propietat intel·lectual, estafa i/o apropiació indeguda", i requereix a Lara i a l'editorial Planeta una fiança de 533.333 euros. La magistrada, que a l'acte es refereix al president del Grup Planeta com "José María Lara Bosch", decreta també el sobreseïment i arxivament de la causa respecte dels delictes d'"injúries, calúmnies, amenaces, acusació i denúncia falsa, coaccions i contra els drets cívics" que li eren imputats per l'acusació particular.

Aquesta és la primera vegada que arriba a judici aquest cas, que es remunta a 1998, quan l'escriptora corunyesa Carmen Formoso va acudir als tribunals per reivindicar l'autoria de la novel·la de Cela, que va presentar a l'editorial també el 1994 amb el títol Carmen, Carmela, Carmiña. Des d'aleshores, la causa judicial ha estat arxivada dues vegades, fins que el gener del 2006 el Tribunal Constitucional va concedir l'empara a Formoso i va ordenar reobrir un altre cop el cas. La mort de Cela, el 2002, va deixar Lara Bosch com a únic responsable del suposat delicte parcial de plagi i l'editorial com a responsable civil subsidiària.

La jutgessa ha acordat l'obertura de judici oral, tot i l'oposició del fiscal, que no veu cap tipus de delicte i ha sol·licitat el sobreseïment lliure de la causa. La magistrada, en canvi, sí arxiva la qüestió relativa als delictes d'injúria, calúmnia, amenaces, acusació i deníncia falsa, com també les coaccions a l'escriptora corunyesa.
En el seu moment, l'editorial i la Fiscalia van recórrer la instrucció de la causa davant de l'Audiència de Barcelona, però aquest tribunal ho va desestimar i permeté concloure la instrucció. Ara serà l'Audiència de Barcelona la que s'encarregui el cas.

El judici se centrarà ara en la responsabilitat de Lara (en haver mort Cela) per haver "presumptament facilitat una còpia de l'obra inèdita de la querellant presentada a l'editorial Planeta per concórrer al guardó anual d'aquesta entitat al citat escriptor a efecte que la plagiàs". En aquest sentit, l'Audiència -quan va desestimar el recurs- va remarcar que la reproducció, distribució o comunicació pública en aquest cas no és una "obra literària transformada", sinó un "plagi de l'única obra signada" per Formoso.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.