algo de nubes
  • Màx: 16.87°
  • Mín: 7.61°
16°

Vargas Llosa, Nobel de literatura

L'escriptor peruà, nacionalitzat espanyol des de 1993, es converteix així en l'11è guardonat de les lletres castellanes després de dues dècades en blanc

45710

Mario Vargas Llosa es convertí ahir en l'11è escriptor en llengua castellana a endur-se el premi Nobel de literatura. Des de l'Acadèmia sueca destacaren la seva "cartografia de les estructures del poder i les seves afilades imatges de la resistència, rebel·lió i derrota dels individus."

L'escriptor figurà durant molts d'anys al capdamunt de les travesses dels premis Nobel de literatura, però en les darreres edicions la seva fama havia davallat. L'intel·lectual peruà, nacionalitzat espanyol desde 1993, reconeixia ahir, després de conèixer el veredicte, la seva "sorpresa majúscula" davant la concessió. "Pensava que ja havia estat oblidat per l'Acadèmia. Ni tant sols sabia que els premis es lliuraven aquest mes", afirmava en una agència sueca minuts després del la lectura. Al cap d'unes hores, en una roda de premsa a l'Institut Cervantes de Manhattan, Vargas declarava que aquest premi "és un reconeixement a la llengua espanyola" i agraïa a Espanya que l'hagi "ajudat a ser escriptor".

Vargas Llosa es trobava ahir a Nova York, concretament a la Universitat de Princenton, on hi imparteix un curs d'escriptura creativa. Les reaccions al seu nomenament no tardaren a aparèixer. Paraules com: "Era un obligat homenatge" (José Luis Rodríguez Zapatero); "és un reconeixement a les lletres espanyoles" (Àngeles Gonzàlez-Sinde) o "és una fantàstica notícia per a Espanya" (rei Joan Carles I), formaren un degoteig constant al llarg de l'horabaixa d'ahir. Fins i tot el també escriptor i premi Nobel de literatura Gabriel García Márquez, amb qui fa anys que manté una dura pugna ideològica, diuen que li envià un missatge a través del Twitter amb la frase: "Comptes iguals".

Feia 20 anys que el premi Nobel, el guardó més prestigiós de la literatura universal, no requeia damunt un escriptor que escrivís en castellà. L'any 1990 fou per al mexicà Octavio Paz, un any després de la proclamació de Camilo José Cela.

Relació amb Mallorca

L'illa de Mallorca, i més concretament la zona de Formentor, fou un territori a bastament explorat per Vargas Llosa. Hi vingué en més d'un estiu i, fins i tot, s'hi instal·là per acabar alguna de les seves novel·les durant els anys 70.

El juliol de 1993, Vargas Llosa fou un convidat d'honor durant l'acte de clausura del centenari del diari Ultima Hora, del grup Serra. En aquella ocasió, el peruà impartí una conferència al costat de Baltasar Porcel sobre periodisme i literatura.

Fa 2 mesos, l'agost de 2010, assistí a un homenatge que li feren des de l'hotel Formentor, on s'havia allotjat en diferents ocasions.

Aquest amor per la terra mallorquina, però, no coincidia amb el de la cultura que l'acollia. L'any 2008, Vargas Llosa fou un dels impulsors, juntament amb Fernando Sabater, de l'anomenat Manifiesto de la lengua común, que aixecà certa polseguera entre el sector catalanista i cultural.

Mario Vargas Llosa va néixer el 28 de març de 1936 a Arequipa (El Perú). El seu primer èxit internacional fou La ciudad de los perros (1962), un llibre basat en les seves experiències personals en el col·legi militar Leoncio Prado (on hi estudià de jove) i que va crear forta polèmica al Perú, fins al punt que mil exemplars varen ser cremats públicament per diversos oficials d'aquest centre.

Visqué etapes a Madrid, París, Lima, Londres i Barcelona i tornà a Lima el 1974, on l'any 1990 fins i tot fou candidat pel Front democràtic (FREDEMO) a la presidència del Perú. Va perdre les eleccions davant Alberto Fujimori.

Algunes de les seves obres més conegudes són La casa verde, Conversación en La catedral, La guerra del fin del mundo, El hablador, La fiesta del chivo, El paraíso en la otra esquina o Travesuras de la niña mala. El seu darrer llibre, El sueño del celta, es publicarà el proper mes de novembre.

També ha estat reconegut com a assagista i periodista. Entre els seus màxims guardons hi ha el Princep d'Asturias, el Cervantes i l'Internacional Menéndez Pelayo. Ara haurà de començar a fer lloc per al Nobel que se li lliurarà a Estocolm el dia 10 de desembre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per D'acord, fa mes de 13 anys
Perboquera: meravellós! En Vargas Llosa no té dret a ser premi nobel per moltes causes, perquè no és un escriptor enginyós, ni original, ni emotiu, ni res que destaqui. Només té "palabraria". Però el pitjor és la seva arrogància, la seva pressumptuositat, el seu mirar-se el melic. És artificial i de cartró-pedra. A més de ser un anticatalanista furibund. El que tu dius: això fa perboquera!
Valoració:0menosmas
Per lectora i catalanista, fa mes de 13 anys
Les coses són complexes.

També és un gran admirador i estudiós del Tirant lo Blanc.

http://www.vilaweb.cat/noticia/3786662/vargas-llosa-sorpres-nobel.html
Valoració:2menosmas
Per Garriguer d'Infern, fa mes de 13 anys
Fa perboquera veure com surten de davall les pedres tots els que defensen la infinita divisibilitat de la llengua catalana, a defensar ara l'espanyolitat d'aquest peruà que escriu, per descomptat, en peruà; que com en Delgado, Bauzá i companyia no dubt que assumeixen, és un idioma totalment distint al castellà.

Per tant, tret de què compta amb passaport espanyol, no som capaç d'entendre què hi té a veure aquest premi amb Espanya. En no ser, és clar, que el proper president d'aquesta terra i els que pensen com ell, siguin una guarda d'àngels exterminadors.

Déu em guard d'aquests mals pensaments.
Valoració:48menosmas
Per La tía Julia, fa mes de 13 anys
Me gustaría que alguien me indique donde ha escrito algo contra el catalán, por que yo jamás he leido nada, y leo habitualmente sus artículos en el País. Por otra parte el Nobel de Literatura se da por la calidad literaria no por las opiniones políticas. Os recomiendo que leais también La Ciudad y los perros además de las que habeis nombrado.
Valoració:-20menosmas
Per Antoni, fa mes de 13 anys
Aquest és el típic que des del nacionalisme espanyol va dient pel món que no hi ha res pitjor que ser nacionalista català...
Valoració:12menosmas
Per artur, fa mes de 13 anys
Sí, va firmar una especie de "manifiesto" contra el català i els nacionalismes que promovia, si crec no recordar malament, en Savater amb en Pedro J. Quin personal i cap on va el món.
Valoració:6menosmas
Per literatura de merda 2.0, fa mes de 13 anys
No és per ignorància o per desconeixement. Aquest home ha viscut a Barcelona.
Valoració:7menosmas
Per artur, fa mes de 13 anys
Inquer: sí, La fiesta del Chivo és una bona novel·la, en canvi Pantaleón és d'un barroquisme exagerat. Tanmateix, a la literatura mundial -adhuc en l'espanyola- hi trobaràs coses molt millors. El tipo aquest, en Vargas Llosa, és un expolític conservador i fracassat, la virtud més precuada del qual no és escriure bé -que certament ho fa- sinó mourer-se en ambients de la "jet" internacional fent proclames antinacionalistes.
Valoració:4menosmas
Per inquer, fa mes de 13 anys
D'aquest escriptor he llegit "Pantaleón y las visitadoras" i "La Fiesta del Chivo", grans noveles. Ara bé com a persona, amb el bagatge intelectual que té, no he entes mai les seves opinions sobre la meva llengua, vull pensar que es per ignorancia/desconeixement, per tan auria de mirar que diu dels temes que no coneix i no apuntar-se el carro dels anti, només perque viu a Madrid. Tot i aixó, es un gran escriptor en llengua castellana.
Valoració:4menosmas
Per pau, fa mes de 13 anys
Sí que ha caigut baix, aixó del Nobel.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente