algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Hollywood perd un dels seus clàssics: Tony Curtis

L'intèrpret nord-americà deixa òrfena la indústria del cinema després de treballar en més de 140 pel·lícules

45948
L'actor Tony Curtis rebé el 2004 el Golden Camera Award per la seva trajectòria professional en presència de les seves filles, a Berlín. | Andreas Altwein

L'actor nord-americà Tony Curtis, un dels darrers grans representants del període clàssic de Hollywood i protagonista de pel·lícules tan importants com Ningú no és perfecte, Espàrtac i Xantatge a Broadway, morí dimecres vespre a Las Vegas als 85 anys d'edat d'un atac de cor.

La notícia de la seva defunció l'avançà el representant de la seva filla, la també actriu Jamie Lee Curtis. Posteriorment, el jutge de districte del comtat de Clark (Nevada), Mike Murphy, precisà que l'actor patí un infart mortal a les 20.25, hora local de dimecres (05.25 de dijous a Balears). L'actor feia anys que tenia problemes de salut i fou hospitalitzat el juliol a causa d'un atac d'asma.

Curtis, nom artístic de Bernard Schwartz, va néixer el 3 de juny de 1925 al Bronx (Nova York) en una família de jueus hongaresos. Al final de la Segona Guerra Mundial, on des de 1943 va servir en un submarí de l'Armada nord-americana, l'actor començà a dedicar-se a la interpretació, primer en el teatre i posteriorment, gràcies a un caçatalents, al cinema, a les ordres de la productora Universal Pictures.

Curtis sempre intentà treballar en diversos gèneres, entre el drama i la comèdia, per evitar ser encasellat. Des de 1949 treballà en més de 140 pel·lícules, entre les quals destaca Ningú no és perfecte (1959), de Billy Wilder, al costat de Marilyn Monroe i Jack Lemmon, una de les comèdies més celebrades de tots els temps. També destacà en el seu repertori Xantatge a Broadway (1957), Espàrtac (1960), i Fugitius (1958), per la qual fou nominat a l'Oscar.

Afavorit pel físic, les seves interpretacions es caracteritzaven pels seus notables recursos dramàtics, pel sentit de l'humor i per la delicadesa. Tot i això, bona part de la seva carrera és plena de films de poca qualitat, condicionada pels problemes que tenia amb la cocaïna i l'alcohol. L'actor es casà sis vegades, entre d'altres amb l'actriu Janet Leigh, amb qui convisqué onze anys i amb qui va tenir Jamie Lee Curtis. A part, fou un consumat faldiller i entre les seves conquestes figuraren les actrius Marilyn Monroe i Natalie Wood. Durant la jornada d'ahir, el món del cinema mostrà el seu condol per la pèrdua de Curtis. Roger Moore el recordà com "un excel·lent actor que improvisava meravellosament bé", mentre que el director del Festival de Sitges, Àngel Sala, el definí com una estrella "autoirònica".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.