algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.91°
15°

Mecano salva l'SGAE

L'entitat perd el 2009 un 5,43 per cent d'ingressos en drets d'autor. L'èxit de musicals com Hoy no me puedo levantar els frena la caiguda

L'èxit del musical Hoy no me puedo levantar i de produccions teatrals com Los 39 escalones i Un Dios salvaje han ajudat a esmorteir la caiguda d'ingressos de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) a les Balears, on el 2009 recollí 8,8 milions d'euros, un 5,43 per cent manco respecte de l'any passat. En un moment de davallades, però, les arts escèniques han experimentat un augment del 15,06 per cent en conceptes de drets d'autor. Tot i que l'SGAE enguany no n'ha volgut donar xifres concretes, és fàcil concloure que el musical de Mecano Hoy que me puedo levantar, que estigué programat durant 10 dies amb un ple absolut, ha estat el que més recursos d'aquest tipus ha generat.

Al costat oposat, els ingressos proporcionats per la música en directe han davallat un 15,10 per cent i els concerts més rendibles de l'any foren els d'El canto del Loco, Miguel Bosé, Leonard Cohen, Joan Manuel Serrat, David Bisbal, Amaral, La Oreja de Van Gogh i Amaia Montero. "No hi ha hagut grans recitals enguany a Mallorca, perquè els promotors no s'han volgut arriscar", afegí la delegada territorial, Victòria Rullan. Així mateix, un dels sectors que més mal han fet a l'entitat dels drets d'autor ha estat l'àmbit de la radiofusió, que a causa sobretot de la disminució de la publicitat, ha passat de recollir 3 milions i mig d'euros el 2008 als 2.922.000 de l'any 2009, un 17,45% menys.

L'habitual balanç de l'SGAE arriba enguany en un moment en què la imatge de l'entitat està molt danyada als ulls del ciutadà. A la polèmica iniciada a principi d'any pels perruquers catalans s'hi ha sumat ara també la dels ajuntaments, que no entenen per què han de pagar drets per festes populars i folklòriques que s'han fet tota la vida. Ramon Muntaner, director de l'àrea de la Mediterrània de l'SGAE, anuncià ahir que han iniciat converses amb totes les entitats locals per tal d'arribar a un acord satisfactori per a ambdues parts. A més, recordà que les tarifes que l'entitat aplica són molt inferiors a les que es cobren a la resta d'Europa.

"Ha arribat un moment en què tothom ens acusa de lladres. Però no saben que a Itàlia es paga el doble i a Anglaterra, encara més. El que jo vull dir és que això és igual a tot arreu però amb un matís, i és que a la resta de països la gent ho accepta. Aquesta circumstància ens hauria de fer pensar si aquest país té prou respecte o no per la propietat intel·lectual dels seus creadors", afirmà Muntaner, per afegir que "el tema dels drets d'autor reflecteix el panorama cultural d'una societat i, en aquest sentit, una davallada no ens hauria de fer feliços".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un sossi de la SGAE, fa mes de 13 anys
Em demano si a Italià i/o a Anglaterra tenen un president com el senyor Bautista, que cobra 300 000 euros anuals per gestionar les cançons d'altre gent.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente