cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.15°

Vistiplau europeu a Can Prunera

El relator de la direcció general Regió de la CE, Pierre Emmanuel Leclerc, visità ahir el museu i elogià com s'hi han gestionat els fons aportats a través del programa Feder

118462
Borja Pons, Òscar Mayol, Rogelio Araujo, Pierre E. Leclerc, Francesca Vives, Pere A.Serra, Jaume Garau i Vicenç Sastre. | marga joy

El relator de la direcció general Regió de la Comissió Europea, Pierre Emmanuel Leclerc; la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, i el director general de Fons Europeus de la mateixa Conselleria, Jaume Garau, feren ahir una inspecció al casal i museu modernista de Can Prunera en el marc de les visites realitzades aquesta setmana a diferents projectes cofinançats a través del programa Feder de Balears en el sexenni 2000-2006. Entre aquests es troba l'emblemàtic casal modernista propietat de la fundació Tren de l'Art.

Leclerc, després de veure les instal·lacions juntament amb els representants del Govern i membres de la fundació titular que presideix Pere A. Serra, es va mostrar "molt sorprès per la interessant recuperació de l'immoble, que forma part de l'herència cultural de la ciutat". L'alt funcionari europeu assegurà que una de les finalitats de la visita, a més de conèixer a què s'ha destinat l'aportació de la CE, és "donar suport a les autoritats de Balears i col·laborar-hi al màxim per aconseguir fons de la UE que siguin adients per a les Illes". En aquest sentit recordà que un dels objectius d'aquests fons, en els quals afirmà que "s'emmarca perfectament la recuperació d'aquest patrimoni arquitectònic", és "incentivar el turisme cultural, participar en el desenvolupament sostenible i rehabilitar l'entorn urbà local".

Per la seva banda, la consellera de Comerç i Indústria, Francesca Vives, es mostrà "encantada" de tenir aquestes inspeccions europees, que "serveixen per demostrar seriositat en la realització de millores o en l'adquisició i rehabilitació dels casals i espais urbans que s'han fet a les Balears durant aquests darrers anys amb els fons Feder". En el cas de Can Prunera, segons Vives, "l'hem de mostrar amb orgull, ja que es tracta d'una recuperació fidedigna d'un casal emblemàtic que s'hauria pogut perdre".

Més finançament

Representants de la fundació Tren de l'Art, encapçalats pel seu president, Pere A. Serra, i pel director del museu, Rogelio Araujo, reberen la delegació i acompanyaren Vives i Leclerc per totes les dependències del casal. Rogelio Araujo va assegurar que, "tot i que la fundació està molt agraïda per l'aportació inicial feta a través del projecte europeu Feder i per la CAIB", aquesta no arriba ni a un 10% del cost de la rehabilitació, que va ser de "més de 4 milions d'euros", per la qual cosa la seva aspiració és que es puguin ampliar els ajuts mitjançant la inclusió en el programa Feder 2007-2013.

A aquesta quantitat destinada a la rehabilitació s'ha d'afegir la compra del casal, que anà a càrrec de Tren de l'Art per un import de 2,5 milions d'euros. Així mateix, la fundació aportà la mateixa quantitat que el Govern al pressupost inicial de l'actuació, que era de 770.485 euros. L'aparició, durant l'actuació, de problemes estructurals derivats de la presència de plagues de la fusta, l'adaptació a la normativa d'accessibilitat i la solució -elogiada pels tècnics de Patrimoni- de construir un edifici de serveis per preservar íntegrament l'estil modernista, quintuplicà els comptes previstos. Tant Leclerc com el director general de fons europeus, Jaume Garau, es mostraren optimistes davant la possibilitat que es pugui trobar un finançament dins el nou programa europeu per corregir, en part, el dèficit que ha suposat a la fundació la recuperació d'aquest casal únic a l'Illa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.