algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Debat artístic per la memòria subversiva

La Fundació Miró s'encara Contra el Público en una mostra que reflexiona sobre el sistema social establert. L'exposició és acompanyada d'accions als carrers, com ara la publicació ahir al dBalears d'un facsímil del Baleares del 21 d'abril de 1942

118268
dBalears i Ideal de Granada, els dos rotatius que hi han col·laborat.

Despertar consciències i crear debat. La reflexió és l'element principal de l'exposició Contra el público, que recupera la mentalitat combativa d'altres temps per qüestionar les noves estructures del capitalisme entre el poder i la violència. Imatges d'un grup d'ultres dels Girondins de Bordeus amb bufandes amb emblemes com "El principal camp de ballata és la ment de l'enemic" i de la fortor d'uns contenidors plens de podridura en què rebostegen uns indigents davant uns grans magatzems són una mostra del que el col·lectiu Democracia du a la Fundació Pilar i Joan Miró a partir de dissabte i fins al 4 de juliol. Aquestes obres són acompanyades per una forta càrrega social i política, amb les quals conviden "l'espectador a la reflexió". Així ho explicà ahir la comissària de la mostra, Piedad Solans, juntament amb els artistes Pablo España i Ivan López.

Contra el público es plateja com una exposició interactiva en què la intervenció de la ciutadania (d'allò públic) és el que li dóna sentit. Sota aquesta premissa, la mostra ha arrabassat les parets de la Fundació Miró i s'ha traslladat als carrers de Palma, on d'ençà de dilluns es posen tanques publicitàries i opis amb lemes revolucionaris en àrab. La majoria dels ciutadans no els entenen, mentre que el col·lectiu musulmà es qüestiona el perquè d'aquestes proclames. "Intentam que el públic s'autoqüestioni", explicà ahir Pablo España. "La nostra intervenció a l'espai públic respon a una concepció que no ha de ser un espai de concens sinó de conflicte. És a través d'aquest conflicte que podem començar a qüestionar les estructures inamovibles", hi afegí.

dBalears també s'ha sumat a l'escomesa amb el Projecte Balears. Ahir entre les pàgines del rotatiu es reproduí el facsímil de l'antic Baleares del 21 d'abril de 1942. Vuit pàgines carregades de missatges, en aquest cas enaltint la festa de la unificació, l'aniversari del führer i l'acostament franco-alemany "com a condició indispensable per a la pau d'Europa". "És una mostra que ha estat l'evolució de la societat, d'un mitjà de comunicació i del treball artesà dels periodistes", comentà el director de dBalears, Miquel Serra. "Abans el diari feia propaganda,avui denuncia els abusos de poder", hi afegí.

L'exposició ocupa també tota la part lliure d'obres de la fundació a través d'expressions multidisciplinars que van des de videoinstal·lacions, escultures i fotografies fins a elements subversius de la low culture. Tot s'hi val per tal de fer despertar "un públic contemplatiu". "L'objectiu és qüestionar l'estatus de l'espectador perquè en sigui part activa. Es tracta d'assaltar els espais, introduir-se dins el món del missatge i dins els canvis de la ciutat", va indicar la comissària.

Així, una gran escultura en un pedestal a l'entrada de la fundació recordarà a l'espectador allò de "tots sou culpables tret de mi" ploclamat per un terrorista suïcida, mentre que a la planta baixa del vestíbul una Víctima estesa en terra sota una manta tèrmica i el projecte "Ser i durar", una sèrie de fotografies al cementeri civil de l'Almudena de Madrid, ens mostren com són rememorats els lluitadors de les esquerres, que jeuen oblidats davant un futur que "mai no imaginarien".

"Reemplaçam la ideologia dominant per una reflexió política", reconeixien els artistes durant la presentació de la mostra. Ara bé, aquesta reflexió pretén ser punyent "però no propagandística". "El nostre treball és qüestionar-nos el paper de l'espectador o la ment de l'espectador", va puntualitzar España. Entre els projectes a l'exterior també destaca la difusió dels missatges Subtextos (emblemes revolucionaris en àrab) en diferents espais de la Ràdio i Televisió de Mallorca.

Es tracta de frases que han tingut conseqüències també entre els ciutadans. Precisament aquesta proposta ha originat a Manresa i Múrcia reaccions i qüestionaments semblants. "Hi ha aparegut un racisme subterrani gairebé inconscient", va admetre un dels artistes del col·lectiu Democracia, creat el 2006. L'exposició, que s'inaugurarà dissabte a les 12 hores, serà acompanyada per un seguit d'activitats paral·leles, entre les quals destaquen un curs taller amb els artistes de Democracia i un taller educatiu per a famílies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mir, fa mes de 14 anys
Memòria subversiva deis? El que heu de fer els de la Fundació i els de l'Ajuntament si voleu despertar consciències és posar berroví als edifics Pullman que tenia a sobre. Són una vergonya tercermundista. Això sí que és coratge, revolució i destrucció de símbols ferests del franquisme!! Au venga, al·lots, feis l'art al carrer i deixa-vos de simpleses.
Valoració:5menosmas
Per robines, fa mes de 14 anys

Recuperà la mentalitat combativa d'altres temps per qüestionar les noves estructures del capitalisme entre el poder i la violència. Si això fos realment possible en aquesta societat aletergada, adormissada i burgesa acomodaticia que ens ha creat la societat postindustrial, consumista i de pensament únic -si és que n´hi ha de pensament- ja donariem per bo aquesta iniciativa del col.lectiu Democracia, ben vingudes sien aquestes propostes de engrescar i revifar la memòria col.lectiva per petita que sigui, ja va bé...............

Salut i llibertat i a participar d´una punyetera -matas dixit- vegada de les activitats al carrer, !punyeta! -matas dixit- què som mediterrànis i no pas nòrdics ni anglosaxons...........
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente