algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

“Més curt, més barat, però millor”

Iguana Teatre presentà ahir l'aTIÀfoc del 2010, que, tot i la retallada del 20 per cent del pressupost, promet una nit “inoblidable”. La companyia ha volgut dedicar l'acte a Rosa Bueno

L'escola Jaume I, situada davant el parc de la Feixina, serà dissabte que ve, dia 23, a les vuit del capvespre, "un forat a l'infern". Un punt "incendiat" d'on sortiran centenars de dimonis, de tretze colles diferents, que enfilaran camí cap al passeig de Sagrera. Mitja hora més tard, paral·lelament, devora l'estàtua de Ramon Llull, a l'entrada del parc de la Mar, hi haurà el "despertar" de les bèsties (un total de set) i un punt de reunió de totes les criatures infernals que hi vagin arribant.

Devers les 21 hores, al voltant del llac del parc de la Mar, hi haurà l'espectacle final, amb tocs de màgia i tot, que culminarà amb un piromusical amb partitura pròpia: "Orgue, xeremies, percussió i la veu de Bàrbara Femenies". Així serà, sense tenir en compte les "sorpreses" que han preferit reservar, l'aTIÀfoc 2010. Carles Molinet, director artístic de la companyia Iguana, explicà ahir els detalls i el guió d'aquest jove esdeveniment que, un any més, ha estat marcat per la polèmica. Fa unes setmanes, un grup de 13 colles de dimonis decidí no participar a l'aTIÀfoc al·legant "poca transparència" en la contractació d'Iguana i una reducció a "figuració secundaria" per les colles de dimonis.

Ahir, tant Grosske com Molinet sortiren a defensar-se. "No es pot parlar de poca transparència quan el que hem fet és una contractació artística de la mateixa manera que es decideix dur Luz Casal o un altre artista", digué el regidor ciutadà. Molinet, per altra banda, afegí que "no poden dir-nos que els dimonis són figurants quan en cap moment no han vist el guió de l'espectacle" i recalcà que "els dimonis han participat en el concepte de l'actuació, i és gràcies a la seva inventiva extraordinària que l'aTIÀfor tindrà aquesta potència".

Així, els dimonis que sí actuen a l'aTIÀfoc són: el Ball de Dimonis d'Alaró, els diables d'Ariany, els dimonis del centre cultural de Campos, Bocsifocs d'Esporles, dimonis a Lloure de Felanitx, deïtats de l'Infern de Lloret, els Manafoc de Manacor, dimonis de Sa Pedrera de Muro, Endimoniats de Palma, els diables de Sant Joan, els dimonis de Factoria de So, els Hiachat de Santa Margalida i els de Sa Cova des Fossar de Sineu.

Amb tot això, el regidor de Participació ciutadana s'atreví a dir que "amb manco doblers" (s'ha retallat un 20 per cent i ha quedat en els 325.000 euros) "estic convençut que serà el millor aTIÀfoc dels tres que s'han fet". És, en part, per aquesta retallada de pressupost que el recorregut del foc s'ha escurçat de manera substancial. Tot i això, Molinet avançà que serà un espectacle "intens, inoblidable i amb una millor visibilitat de totes bandes".

Així mateix, Iguana Teatre ha volgut dedicar especialment aquest aTIÀfoc a Rosa Bueno, finada recentment, ja que, en paraules del director, "l'inici dels dimonis a Mallorca començà per ella i per tota la gent de les associacions de veïnats que des del primer dia varen impular la nit del foc i la nit de Sant Joan".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.